Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
31. 5. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo Marc Marquez MotoGP

Torek, 31. 5. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

Barcelona, pozor! Prihaja Valentino Rossi.

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Yamahin tovarniški dirkač MotoGP Valentino Rossi si bo skušal polizati boleče rane iz domačega Mugella na gostovanju v Barceloni, pri Jorgeju Lorenzu in Marcu Marquezu.

Zadnja dirka kraljevskega razreda MotoGP, VN Italije v Mugellu, nam je servirala zvrhan pladenj čustev, epskih bitk in zmagovalca, ki je bil odločen v fotofinišu. Na smolo domačih navijačev ni glavne vloge v razburljivi predstavi odigral Valentino Rossi, temveč njegova glavna tekmeca za naslov svetovnega prvaka Jorge Lorenzo in Marc Marquez. Španca je po prečkanju ciljne črte ločevalo pičlih 19 tisočink sekunde, zmaga pa je pripadla Lorenzu. To je bila najbolj tesna zmaga v kraljevskem razredu po letu 2011.

Lorenzo in Marquez načrtujeta še en divji šprint

Lorenzo in Marquez pa nista bila tako tesno skupaj v ciljnem šprintu vse od leta 2013. Jorge in Marc podobno zgodbo načrtujeta tudi pred domačim občinstvom, to nedeljo v Barceloni. Lorenzo cilja na tretjo zaporedno zmago, s čimer bi se še bolj odlepil od tekmecev za naslov prvaka. Marc pa verjame, da je prišel čas, da po treh dirkah suše spet zmaga in stopi prednost Lorenza, ki trenutno znaša 10 točk. Vsaj pet bi mu jih lahko izpulil iz rok, če bi dirko končala kot prvi in drugi.

Rossi bi rad ponovitev dirke iz leta 2009

Valentino je na prejšnji dirki v domačem Mugellu doživel hladen tuš: v borbi za zmago ga je uničil Yamahin motor, ki je spustil dušo. Ker je to bila že Rossijeva druga letošnja ničla (Lorenzo in Marquez imata po eno), mu je vodilni Lorenzo zbežal na razdaljo 37 točk, Marquez pa na 27. Italijan bi takoj podpisal ponovitev scenarija VN Katalonije iz leta 2009, ko je Lorenza v boju za zmago prehitel v zadnjem ovinku zadnjega kroga. Steza v Barceloni torej omogoča epsko prerivanje v izdihljajih dirke. Medtem ko bosta Lorenzo in Marquez pod velikim pritiskom domače publike, pa bo Rossi pod velikim pritiskom rezultata, ki mora biti boljši od Marcovega in Jorgejevega.

Na kvalifikacijah bi lahko bil močan Suzuki

Na lanski dirki za VN Katalonije je zmagal Lorenzo, a z manj kot sekundo naskoka pred Rossijem. Marquez je svojo Hondo položil na tla v tretjem krogu in zabeležil ničlo. Valentino in Lorenzo sta lani dokazala, da se je v Barceloni možno boriti za zmago, čeprav nisi vrhunski na kvalifikacijah (lani je bil Rossi sedmi, Lorenzo pa tretji). Ravno nasprotno pa je lani potrdil Suzuki, ki je na kvalifikacijah pobral dvojno zmago (Aleix Espargaro je osvojil najboljši štartni položaj, Maverick Vinales pa je bil drugi), na dirki pa ni bil konkurenčen za stopničke (Vinales je bil šesti, Aleix Espargaro pa je odstopil).

Se bo v igro velikih vmešal Ducati?

Vinales je bil na zadnjih letošnjih kvalifikacijah MotoGP v Mugellu fenomenalen drugi. Rossi mu je najboljši štartni položaj speljal za vsega 94 tisočink sekunde. Le 9 tisočink sekunde je bil od Vinalesa počasnejši Ducatijev Andrea Ianonne. A dirka je bila popolnoma drugačna zgodba: Iannone jo je končal kot tretji (+4,472), Vinales pa kot šesti (+8,670).

Iannone, ki je na dirki v Mugello s 354,9 km/h postavil nov mejnik v končni hitrosti na italijanski stezi, bo skušal ekstremno moč Ducatija vnovčiti tudi na kilometer dolgi ravnini v Barceloni. A če se bo hotel vmešati v boj za zmago, ne bo smel ponoviti katastrofalnega štarta iz Mugella. Takrat je strmoglavil na 11. mesto in se v nadaljevanju mukoma prebijal naprej. Da je z Ducatijem mogoče zmagati v Barceloni, je leta 2007 dokazal Casey Stoner.

Ne spreglejte