Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
0.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 0.22

8 let

V slovenski vitrini manjka le zlato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija je na dosedanjih enajstih svetovnih prvenstvih osvojila dve medalji. Gregor Cankar je v Sevilli leta 1999 osvojil bron, na zadnjem prvenstvu v Osaki pa je bil Primož Kozmus srebrn.

Slovenija je na svoje prvo odličje na svetovnih atletskih prvenstvih čakala vse do leta 1999, ko je v Sevilli Gregor Cankar v skoku v daljino dosegel bronasto medaljo. V četrtem poizkusu je poletel 836 centimetrov in zaostal le za Špancem Lamelom Yagom (840 cm) in Kubancem Ivanom Pedrosom (856 cm). Slovensko veselje bi skoraj pokvaril Avstralec Taurima Jai, ki je v svojem zadnjem poizkusu za slovenskim rekorderjem zaostal za en sam centimeter.

Bron! Srebro! … Zlato?

Osem let kasneje v Osaki je Primož Kozmus v metu kladiva dosegel še en zgodovinski uspeh slovenske atletike. Stopil je še stopničko višje od Cankarja in se okitil s srebrom. Ko je že vse kazalo, da bo Brežičan zlat, je v zadnjem poizkusu, sicer prvi favorit tekmovanja Belorus Ivan Tihon, svoje orodje zalučal 83,63 m daleč in krepko presegel Kozmusovih 82,29 m.

Osaka je bila nasploh najuspešnejše prvenstvo za slovenske tekmovalce, saj so Kozmusov uspeh dopolnili še Brigita Langerholc, Marija Šestak, Miran Vodovnik in Matic Osovnikar. Langerholčeva je bila peta v finalu teka na 800 metrov, do medalje ji je zmanjkalo 90 stotink sekunde, peta je bila tudi Šestakova v troskoku, Vodovniku je uspel uspeh kariere s šestim mestom, Osovnikar pa se je kot edini belec uvrstil v finale kraljevske discipline – teka na 100 metrov – ter končal na sedmem mestu.

Z odličnim četrtim mestom se lahko pohvali Brigita Bukovec, ki je v teku na 100 metrov z ovirami blestela v Atenah. Medalja se ji je izmuznila za osem stotink sekunde. Kozmus ima poleg srebrne medalje še peto mesto iz Pariza, kjer je dosegel enako daljavo kot tretjeuvrščeni, do medalje pa mu je zmanjkalo 44 centimetrov. Peta je bila po diskvalifikaciji Kelli White in Marion Jones, ki sta bili kasneje pozitivni na dopinški kontroli, tudi Alenka Bikar v teku na 200 metrov v kanadskem Edmontonu. Na koncu se je izkazalo, da ji je do medalje zmanjkalo 12 stotink.

Slovenija se tako pred svetovnim prvenstvom v Berlinu lahko pohvali s številnimi uspehi, a vsakdo lahko hitro opazi, da v ''slovenski vitrini'' še nekaj manjka. Želja vseh je, da bi bil komplet čim prej popoln …

Ne spreglejte