Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
8.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 8.36

8 let

Ratejeva zanesljivo v finalu SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Martina Ratej (Šentjur) se je v kvalifikacijah šestega dne 13. svetovnega prvenstva v atletiki v južnokorejskem Daeguju zanesljivo uvrstila v finale, ki bo v petek ob 12.10 po slovenskem času.

Kot prva je nastopila v drugi skupini ter je z 61,58 m takoj s prvim metom presegla kvalifikacijsko dolžino za finale (61,00 m). Skupno je bil to sedmi izid.

Ratejeva je v skupini B nastopila prva in nedolgo zatem zapustila za kvalifikacije nepričakovano poln stadion v vročem daegujskem dopoldnevu; namerili so prek 35 stopinj Celzija. Izpolnila je prvi cilj in se še na drugem SP zapored uvrstila v finale; dovolj je bil prvi izmed treh možnih poskusov. "Moj cilj je bil, da bi že v prvem metu presegla kvalifikacijsko normo. Bilo je zelo vroče in sem se na ta način hitro umaknila iz pripeke. Tehnično moj met še ni bil najboljši, so gotovo še rezerve. Potrebno pa je bilo malo prilagoditi priprave na nastop. Imele smo le po dva meta pred kvalifikacijami, čeprav je vse skupaj trajalo kar 70 minut. Zato sem med vadbo pred ogrevanjem zunaj stadiona opravila le malo raztezanja, ker mi bi sicer vse skupaj lahko pobralo preveč moči. Ko sem stopila na stezo stadiona, me je kar malo stisnilo pri srcu zaradi polnih tribun. Po 15 minutah pa sem bila že v starem ritmu priprav in se na to nisem ozirala," je kvalifikacije strnila Ratejeva.

Daleč najboljša je bila Christina Obergföll, dvakratna svetovna podprvakinja, ki je leta 2008 v Pekingu z bronom osvojila edino nemško atletsko olimpijsko medaljo. Z 68,76 m, kar je zmogla v prvem poskusu v kvalifikacijski skupini A, je le za deset centimetrov zgrešila svoj najboljši izid sezone. Njena kvalifikacijska daljava je hkrati tretji izid sezone na svetu, prva na lestvici je svetovna rekorderka in olimpijska zmagovalka Čehinja Barbora Šporakova (69,45 m). Skupno drugi izid je dosegla Južnoafričanka Sunette Viljoen (65,24 m), tretjega nemška evropska podprvakinja Katharina Molitor (63,52 m), četrtega Špotakova (63,40 m), petega Rusinja Marija Abakumova (62,49 m), srebrna na OI v Pekingu, šestega pa Britanka Goldie Sayers (62,19 m), četrta na prejšnjih OI.

"A res.. Zanimivo," je bil prvi komentar Ratejeve potem, ko je izvedela za izjemno daljavo Obergföllove. "Vendar je jutri nova tekma in velikokrat se je vse obrnilo po kvalifikacijah. Začela se bo nova tekma, ki bo veliko bolj pomembna kot kvalifikacije, ki so šele prva majhna stopnica. Upam na vse najboljše v finalu. Želim si, da bi bila bolje uvrščena kot lani v Barceloni. Vsak met bom opravila na polno od prvega naprej. Kar bo, pa bo," je dodala Ratejeva. Pred dvema letoma je bila v Berlinu 11., sedma pa lani na evropskem prvenstvu v Barceloni, kjer se zaradi infekcije in oteklega gležnja, posledica žulja zaradi nove obutve, ni mogla vplesti v boj za odličja, ki ga je sama napovedala.

Voziček kamere je pred kvalifikacijami povozil oznake, s katerimi so si tekmovalke določile zaletno mesto. "Tega niti nisem videla. Me pa je na to opozori trener Andrej Hajnšek. Potem sem ponovno izmerila zalet, na srečo, ker se je bila moja oznaka drugje od tiste oznake, ki so mi jo nato postavili organizatorji," je zaplet pred kvalifikacijami opisala Ratejeva. "Tehnično ni opravila dobrega meta, vendar pa je tako dobro pripravljena, da je bilo tudi to dovolj. Malo je motilo, da so dovolili le dva meta in da 20 minut ni nobena izmed tekmovalk metala. Vendar pa, če so se tako odločili, pa naj bo, tudi čez to je treba iti. Ker smo vedeli, da bo vse skupaj dolgo trajalo in je bilo zelo vroče, je na ogrevanju pred prihodom na stadion opravila le najbolj osnovne vaje, sicer pa smo se bolj držali sence. Zdaj bomo šli s trezno glavo naprej v priprave za finale in se umirili. V rokah imamo le vstopnico za pravo tekmo," je pojasnil Hajnšek.

Ne spreglejte