Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
10. 8. 2014,
19.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 10. 8. 2014, 19.56

8 let

Prišel, videl, zmagal: Cvet že drugič, tokrat na Krvavcu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odličen kolesar Miran Cvet se je šele letos začel udeleževati gorsko-tekaških preizkušenj, po zmagi na državnem prvenstvu na Ratitovcu pa je pometel s konkurenco še na Krvavcu.

Gorski tekači so se zbrali pod Jenkovo lipo v Cerkljah, kjer je bil štart teka na Krvavec, predzadnje tekme letošnjega Pokala Slovenije v gorskih tekih. Tekači so morali na 9-kilometrski progi do Tihe doline premagati kar 1200 metrov višinske razlike.

Na Ratitovcu presenetil, zdaj ne več

Prvi je po 56 minutah in 55 sekundah v cilj pritekel 46-letni Miran Cvet, ki je zmagal že na državnem prvenstvu na Ratitovcu. Tam je bila njegova zmaga veliko presenečenje, saj se prej nikoli ni udeleževal gorsko-tekaških tekem. Raje je gonil kolo, znan pa je tudi po mnogih rekordih prog na kolesarskih preizkušnjah. "Vsako zimo tečem, a ko se začne sezona se vključujem le na kolesarske dirke. Splet nesrečnih naključij je poskrbel, da sem danes tu. Marca sem imel prometno nesrečo na kolesarskem treningu. Dva meseca sem bil na bolniški in ker nisem mogel voziti kolesa, sem se posvetil teku. Prijatelji so me maja zvabili na tek na Grmadi pri Celju, kjer sem zmagal in postavil rekord proge. To je bil znak, da sem lahko dober," svojo zgodbo razloži Hrastničan, ki pa ni pričakoval, da bo takoj zmagoval: "Nikoli. Na teku na Ratitovec sem pričakoval uvrstitev med prvih 10, morda pet, a ko sem zmagal, nisem mogel verjeti. Danes sem vedel, da sem med favoriti, zato sem pričakoval uvrstitev med prve tri. Sicer pa sem že v letih in nimam velikih ambicij, dirkam za svojo dušo."

Od najboljših je manjkal le Mitja Kosovelj, najuspešnejši slovenski gorski tekač, ki je z reprezentanco že v ZDA, kjer ga konec prihodnjega tedna čaka nastop na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu, kjer bo branil naslov. Zanj tudi Cvet misli, da je boljši, na odgovor pa bo treba počakati do septembrskega svetovnega prvenstva, kjer se bosta tekača prvič pomerila med seboj. Tek na Krvavec je namreč štel tudi kot izbirna tekma za svetovno prvenstvo.

Drugi je v Tiho dolino pritekel Simon Alič, ki je za zmagovalcem zaostal slabo minuto, tudi njegova zgodba pa je podobna, saj je tudi on med gorske tekače presedlal iz gorskega kolesarstva. Tretji je bil mladi Rok Bratina, ki je bil lani še kot mladinec, letos pa se že enakovredno meri z najboljšimi člani. Najuspešnejši slovenski turni smučar Nejc Kuhar in novopečeni slovenski rekorder teka na Grintovec se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Kljub precej zahtevni progi, bi Kuhar raje grizel še v precej strmejši klanec.

Med dekleti, ki so se spopadla z isto progo, je zmagala Jana Bratina. V cilj je pritekla v uri, 11 minutah in 20 sekundah. Pred Valerijo Mrak si je nabrala skoraj tri minute prednosti, tretja pa je bila Mihaela Tušar.

V mladinski kategoriji, njihova proga je bila krajša, povprečen naklon pa še večji, sta zmagala Afganistanec Bashir Rezai, ki že tri leta živi in trenira v Sloveniji, ter Karmen Orehek.

Ne spreglejte