SiolNET. Sportal Atletika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peter Svet po 40 letih še vedno rekorder: Čas je, da me nekdo prehiti

4

termometer

"Rekordi so zato, da se porušijo. Zdaj je pa že čas," pravi Peter Svet, lastnik najstarejšega slovenskega atletskega rekorda v posamični disciplini.

Peter Svet je pred natanko 40 leti v Berlinu 5000 metrov pretekel v času 13:32,8, njemu v čast pa so na atletskem štadionu Kladivar v Celju pripravili Tek z legendo, ki so se ga udeležili številni tekači, med njimi tudi nekdanji vrhunski atleti, s Svetom na čelu, ki je pri 65 letih brez težav spet pretekel dvanajst in pol štadionskih krogov.

"Nazadnje sem 5000 metrov na atletski stezi pretekel lani, ko smo praznovali 30-letnico rekorda Staneta Rozmana na 10.000 metrov, sicer pa redno tečem s skupino fantov, ki jih treniram. Ne dolgo nazaj sem pretiraval in pretekel 17 kilometrov, a me je izdala noga, tako da sem se ravno dobro pozdravil," je po pretečenih petih kilometrih razlagal Celjan, ki se dogodkov iz Berlina še razmeroma dobro spominja.

Zmagal je menedžer Gebrselassija, sam sem bil šele šesti

"Spomnim se, da mi je eden od trenerjev, ki je bil poleg, narobe govoril vmesne čase, tekli smo 64 sekund na krog, in ne 74. Spomnim se tudi zadnjih 200 metrov, ko sem tekel 'na polno', polovil precej tekačev, a sem bil s tem časom še vedno le šesti. Zmagal je Jos Hermens, menedžer Haileja Gebrselassija, kaj dosti več se pa ne spomnim," doda Svet, ki je takrat iztisnil svoj maksimum: "Zagotovo. Pred tem sem imel osebni rekord 13:52, kar je bil velik preskok. Takrat sem bil res dober. Isti mesec sem dvakrat postavil še rekord v teku na 3000 metrov z zaprekami in julija še enkrat na 8:29,6 (tudi ta rekord je veljal 28 let, op. p.). Naslednje leto je sledila poškodba, operacija, nato sem se vrnil, a sem moral pozneje zaradi raznoraznih nesreč prenehati z atletiko."

Edini vitaminski dodatek so bile pomaranče iz Avstrije

Z izjemo Boštjana Buča se rekordu v zadnjih letih ni nihče niti približal, Svet pa prizna, da ne vidi, kje tičijo razlogi: "Te generacije živijo drugače. Fantje močno trenirajo, ali trenirajo prav, pa ne vem. Veliko jih tudi hitro izgubi voljo, saj nekateri že pionirje gonijo do nezavesti. Sam sem začel trenirati šele pri 17 letih. Štadion smo imeli dober, gozd je za vse enak, edino prehrane se ne da primerjati. V mojih časih so bile edini vitaminski dodatek pomaranče, ki si jih prinesel iz Avstrije. Samo trenirati je bilo treba, jaz sem to rad počel in je šlo."

Peter je bil vesel vsakega tekača, ki se mu je prišel poklonit z udeležbo na Teku z legendo, sam pa bi rad čim prej videl nekoga, ki bo zrušil rekord. "To je pa res že malo preveč. Zdaj pa je res že čas, saj so rekordi zato, da se porušijo. Malo je že žalostno," o svojem in še nekaterih tekaških rekordih, ki imajo že dolgo brado, meni legenda slovenske atletike, Peter Svet.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin