Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
1. 3. 2011,
17.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 17.14

8 let

Ob odsotnosti branilk medalj v ospredju Rodićeva

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pet atletinj in dva atleta bo od petka do nedelje branilo barve slovenske reprezentance na dvoranskem evropskem prvenstvu v Parizu. V prestolnico Francije brez Sonje Roman in Marije Šestak.

Z dvoranskega EP v Torinu pred dvema letoma se je Slovenija vrnila z dvema medaljama. Osvojili sta ju prav Sonja Roman, ki je bila v teku na 1500 metrov tretja, in Marija Šestak, ki je bila srebrna v troskoku. Čeprav sta izpolnili normi za letošnje dvoransko EP, ju v Parizu ne bo. Nastopa sta odpovedali zaradi težav z zdravjem in ne dovolj dobre pripravljenosti. Ob njima, ki bi bili v normalnih okoliščinah kandidatki za najvišja mesta, so nastope odpovedale še tri atletinje. V tej sezoni odlična Tina Šutej, ki bi glede na formo, ki jo kaže v zadnjem času, verjetno posegla po visokih mestih v skoku s palico, je nastop že pred časom odpovedala zaradi študijskih obveznosti v ZDA, v isti disciplini zaradi poškodbe ne bo mlade Sare Berčan. Zaradi študije v ZDA se je EP odpovedala tudi skakalka v daljavo Nina Kokot.

Tako se je v središču pozornosti znašla Snežana Rodić, ki ima veliko možnosti za dobro uvrstitev v troskoku. Realno je pričakovati uvrstitev v finale, nekateri pa upajo celo na boj za medalje. ''O medalji res ne razmišljam. Moj cilj je predvsem, da se prebijem v finale in popravim osebni rekord,'' pravi primorska atletinja, ki je najdlje v dvorani skočila leta 2009, in sicer 14,18 metra.

Ne le izenačiti, tudi izboljšati

Finale, ki si ga želi Rodićeva, je tudi cilj celotne reprezentance. Tako vsaj pravijo v njenem strokovnem vodstvu. ''Ker v Pariz potujemo zelo oslabljeni, so cilji tokrat nekoliko skromnejši od tistih, ki smo jih imeli v zadnjih letih. Finale Rodićeve je realno pričakovati, od preostalih pa pričakujemo, da izenačijo svoje najboljše letošnje rezultate,'' pred prvim velikim tekmovanjem v letošnjem letu pravi predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica.

Ob Rodićevi bodo slovenske barve sicer zastopale še Marina Tomič (60 metrov ovire), Nina Kolarič (skok v daljino), šprinterki Nina Kovačič in Sara Strajnar (60 metrov) ter dva izkušena atleta, metalec krogle Miran Vodovnik in skakalec v višino Rožle Prezelj. ''Še vedno se nas drži smola, saj v zadnjih letih na nobeno tekmovanje ne moremo v popolni zasedbi. Normo ima enajst tekmovalcev, v Pariz pa jih iz takšnih in drugačnih razlogov potuje le sedem. Ob že omenjenem finalu si sam želim ne zgolj tega, da naši reprezentanti in reprezentantke ponovijo letošnje najboljše rezultate, ampak jih tudi izboljšajo. Verjamem, da jim lahko uspe,'' pa pred tekmovanjem pravi predsednik strokovnega sveta in vodja slovenske vrste Martin Steiner.

Odločitev Šutejeve racionalna

Škoda je predvsem, da na EP ne bo nastopila Šutejeva, ki je pred dnevi postavila nov državni rekord (454 centimetrov), a na AZS njeno odločitev, da se raje posveti tekmam v ZDA, odobravajo.

''Tako se je Tina odločila že pred časom, ko je delala plan za letošnjo sezono. Res je, da takrat ni pričakovala, da bo skakala tako dobro, kot skače v zadnjem času, a verjetno bi bilo potovanje v Evropo in nazaj v ZDA zanjo prevelika obremenitev. Njen glavni cilj je poletno svetovno prvenstvo v Južni Koreji, zato je njena odločitev, da v Parizu ne bo tekmovala, racionalna,'' je povedal direktor AZS Boris Mikuž.

Vodovnik na operacijo takoj po EP

Ker so imeli naši najboljši atleti v zadnjem času veliko težav z zdravjem, so se na AZS odločili, da skupaj z reprezentanco v Francijo potuje okrepljena zdravniška ekipa, reprezentanci bosta na voljo fizioterapevt Nasif Khalid in dr. Rastko Stok. Še največ težav z zdravjem ima prav najbolj izkušeni izmed slovenskih tekmovalcev v Parizu, Vodovnik, ki bo že dan po prihodu z EP odšel na manjši operativni poseg.

Slovenska vrsta, od trenerjev bosta z ekipo Srdjan Djordjevič in Matej Juhart, bo proti Parizu odpotovala v sredo.

Ne spreglejte