Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
1. 1. 2013,
22.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 1. 2013, 22.21

8 let

Na silvestrovo so mnogi tekli, tudi nekateri najboljši

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na silvestrovo poteka mnogo tekaških prireditev širom sveta, nekateri tradicionalni teki in seveda nagrade pa privabijo tudi najboljše tekače na svetu.

Eden najbolj priznanih tekov na silvestrovo poteka v Madridu. Tekmovalci so se pomerili na 10-kilometrski progi, prepričljivo najhitrejši pa je bil Tariku Bekele, bronasti z olimpijskih iger v Londonu na 10.000 metrov. Drugi je bil domačin Ayad Lamdassem, tretji pa njegov rojak Roberto Alaiz. Mlajši od bratov Bekele je bil tudi edini povabljenec od boljših afriških tekačev. Pri dekletih sta bili to dve tekmovalki – Etiopijka Gelete Burka in nekdanja svetovna prvakinja v teku na 10.000 m Kenijka Linet Masai. A do obračuna med njima ni prišlo, saj je bila Burka tokrat za nekaj razredov boljša od Kenijke. Zmagala je z debelo minuto prednosti.

Aktualni svetovni prvak v krosu Imane Merga je veljal za nespornega favorita silvestrskega teka v italijanskem Bolzanu, a se je moral za zmago zelo potruditi. Rojaka Muktarja Edrisa je ugnal šele v ciljnem finišu, obema pa so pripisali isti čas 29:12. Odlično je nastopil tudi devetkratni evropski prvak v krosu, Ukrajinec Sergej Lebid, ki je bil tretji z zaostankom 18 sekund.

Dekleta so se pomerila na 5-kilometrski progi, tudi pri njih pa je odločal ciljni finiš, v katerem je imela največ moči dvakratna svetovna podprvakinja, Kenijka Sylvia Kibet, ki je zmagala s časom 16:21. Kenijka je v Bolzanu slavila že tretjič.

Tekače na ulicah Sao Paula je čakalo kar 15 kilometrov, najhitreje pa sta jih premagala Kenijca Edwin Kipsang Rotich in Maurine Jelagat Kipchumba. Pri moških so prva tri mesta osvojili kenijski tekači, med dekleti pa je drugo mesto osvojila Tanzanijka Jackline Juma Sakilu.

Teka se je udeležilo več kot 25.000 tekačev, temperature pa so bile za zadnji dan v letu kar prijazne za naše razmere, saj se je živo srebro dvignilo do 23 stopinj Celzija.

Ne spreglejte