Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
10. 5. 2012,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 10. 5. 2012, 14.17

8 let

Med elito v Dohi tudi Ratejeva in Šestakova

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V petek se v Dohi začenja letošnja serija elitnih atletskih mitingov diamantne lige. Na uvodu bo imela Slovenija dve predstavnici. Martina Ratej bo nastopila v metu kopja, Marija Šestak pa v troskoku.

Martina Ratej v Katar prihaja z najboljšim izidom sezone na svetu (65,24 m), v njen prid pa lahko štejemo tudi dejstvo, da ji zaletišče v Dohi leži, saj je pred dvema letoma tu postavila aktualni državni rekord. Sama pravi, da zaradi utrujenosti rekordnih dosežkov še ne pričakuje, a se bo podala v boj za najvišja mesta. Slednji bo izjemno trd, saj bodo nastopile vse najboljše metalke kopja na svetu. Ob Ratejevi so glavne favoritinje za zmago še svetovna prvakinja Rusinja Marija Abakumova, svetovna rekorderka Čehinja Barbora Špotakova ter Nemka Christina Obergföll.

Brez rezultatskih ciljev v Katar odhaja Marija Šestak, ki težko pove, v kakšni formi je trenutno, je pa zadovoljna s potekom priprav na sezono, kjer imela precej več sreče s poškodbami kot pretekla leta. Ob njej bodo nekatere odlične tekmovalke kot sta svetovna podpraviknja Kazahstanka Olga Ripakova ter olimpijska prvakinja Rusinja Tatjana Lebedeva. Obetamo si lahko dolge troskoke, omeniti pa velja, da bodo imeli tekmovalci in tekmovalke v tehničnih disciplinah na voljo le po štiri poizkuse.

Od zvezdnikov v Dohi Powell, Bekele …

Če bosta za slovenske ljubitelje atletike zanimivi predvsem zgoraj omenjeni disciplini, pa ne gre pozabiti številnih zvezdnikov, ki bodo nastopili na uvodnem mitingu diamantne lige.

Moški tek na 100 metrov sicer ne šteje za točkovanje lige, a bo na štartu Asafa Powell, edini od trojice najhitrejših Jamajčanov, ki še ni pokazal, v kakšni formi je letos. V teku na 200 metrov se bo predstavil Američan Walter Dix, ki bi se moral boriti bolj s časom kot konkurenco. V teku na 1500 bodo na štartu številna zveneča imena, tako da ni dvoma, da ne bi bil postavljen najboljši izid sezone na svetu. Podobno velja za tek na 3000 metrov – zadnjo disciplino dneva, kjer bo zasedba vrhunska. Na stezo se vrača Kenenisa Bekele, ki je lani na stezi dvakrat nastopil le v teku na 10.000 metrov, na krajših disciplinah pa se ni preizkusil že od leta 2009. Od rojakov bo ob njem Imane Merga, njune načrte pa bo poizkušala prekrižati kenijska falanga: Eluid Kipchoge, Edwin Soi, Isaiah Koech, Augustine Choge, Thomas Longosiwa … Kenijci bodo prvi favoriti tudi v teku čez zapreke, kjer bo tekel tudi olimpijski prvak Brimin Kipruto. Od tehničnih disciplin za moške bodo na sporedu skok v višino s svetovnim prvakom Jessejem Williamsom, skok v daljino, večina najboljših pa bo nastopila tudi v metu diska.

V ženskem šprintu na 100 metrov se bodo udarile Jamajčanke, Veronika Campbell-Brown pa bo sploh prvič nastopila v tej sezoni. V teku na 800 metrov bo zanimivo videti v kakšni formi je Kenijka Pamela Jelimo, olimpijska prvakinja iz Pekinga. Eden vrhuncev večera bo tek na 3000 metrov, kjer se bosta udarili zvezdnici Meseret Defar in Vivian Cheruiyot – še eden izmed tekaških obračunov Etiopije in Kenije. V skoku ob palici bo prvo ime Nemka Silke Spiegelburg, v suvanju krogle pa Belorusinja Nadežda Ostapčuk.

Ne spreglejte