Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
27. 8. 2015,
7.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Julius Yego

Četrtek, 27. 8. 2015, 7.39

8 let

Kopje že 14 let ni letelo tako daleč, kdo bi si mislil, da ga bo vrgel Kenijec

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kenija je vedno veljala za deželo tekačev, Julius Yego pa je prvi kenijski atlet, ki je medaljo na svetovnem prvenstvu osvojil tudi v tehnični disciplini. In to kar zlato.

Takšnega finala v metu kopja še ni bilo. Prvič v zgodovini je na isti tekmi kar pet tekmovalcev preseglo 87 metrov. Najdaljši med njimi je bil Kenijec Julius Yego, ki je kopje zalučal neverjetnih 92,72 metra, kar ga uvršča na tretje mesto lestvice vseh časov, le za osem centimetrov pa je zaostal za rekordom svetovnih prvenstev iz leta 2001, ki ga drži svetovni rekorder Jan Železny. Njegov zmagovalni met, najdaljši po letu 2001, si lahko ogledate tukaj.

"Biti svetovni prvak in prihajati iz Kenije, to je neverjetno. To je lepa nagrada za delo pred prvenstvom. Spomnite se, v Moskvi sem skoraj osvojil medaljo, a mi jo je v zadnjem metu odvzel Rus Tarabin. Tokrat sem nastopil odločno. Po metu čez 92 metrov sem začutil bolečino v podplatu, zato sem se nekoliko umiril. Vedel sem, da nihče ne bo vrgle dlje," je po tekmi dejal kenijski šampion, ki je v kitajsko prestolnico prispel z najboljšim izidom sezone, tega pa zdaj še popravil.

Tudi on je želel biti tekač

Yego je kot otrok želel biti tekač, a ko so ga vrstniki pri 13 letih v teku na 10.000 metrov prehitevali za krog, se je odločil, da si bo poiskal drugo disciplino. "Ko sem opazoval preostale otroke, ki so metali leseno kopje v osnovni šoli, sem imel občutek, da bi ga sam lahko vrgel dlje, če bi poskusil. Bratu je šlo v metu kopja dobro, zato sem še sam poskusil srečo," se svojih začetkov spominja 26-letni Kenijec.

Kmalu je postal boljši od svojega starejšega brata, osvojil je prvi šolski naslov, leta 2006 pa popravil mladinski kenijski rekord. Kljub vidnemu talentu je večkrat razmišljal o koncu športne kariere, saj ni imel podpore staršev, razmere v Keniji so za met kopja katastrofalne, nihče pa mu ni mogel pomagati z nasveti.

Nekoč analiziral mete Finca, ki ga je zdaj premagal

Tako se je moral znajti sam. Na spletni strani za izmenjavo videoposnetkov YouTube je analiziral mete nekdanjega olimpijskega prvaka, Norvežana Andreasa Thorkildsena, nekdanjega svetovnega prvaka, Finca Tera Pitkämäkija, ki je tokrat osvojil bron, in svetovnega rekorderja Železnyja. Tako je tudi v svoji deželi dobil vzdevek "Mr. YouTube man".

Nase je prvič opozoril na premierni mednarodni tekmi leta 2010, ko je na afriškem prvenstvu osvojil bronasto medaljo z osebnim rekordom 74,51 metra. Naslednje leto je od Mednarodne atletske zveze (IAAF) dobil štipendijo, ki mu je omogočila obisk pripravljalnega centra na Finskem, kjer se je srečal s trenerjem Petterijem Piironenom, kar je bila prelomnica v njegovi karieri.

Uspehi so si nato sledili drug za drugim. Olimpijski finale v Londonu, četrto mesto na svetovnem prvenstvu leto pozneje, ko je medaljo izgubil v zadnji seriji, in odlični zadnji dve sezoni so dosežki, ki jih spoštuje tudi kenijski tekaški narod, bolj kot slava pa je Yegova želja, da bi njegovi poti sledil še kakšen od kenijskih atletov.

Ne spreglejte