SiolNET. Sportal Atletika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Javornikova in Kibowen zmagala v Radencih

3

termometer

Helena Javornik (Scott, 2;48:02) in Kenijec Edwin Kibowen (2;33:35) sta zmagala na 42-kilometrski razdalji na 31. maratonu treh src v Radencih.

Arif Durakovič (Tekaški forum, 2;44:21) je bil na drugem mestu najboljši Slovenec.

Javornikova je dosegla skupno, tudi v konkurenci članov, četrti čas. Na 10 km sta bila najboljša Mojca Grandovec (43:19), starejša sestra zmagovalke na 21 km, ter Robert Lendaro (Sevnica, 34:31). Katja Vrdjuka je na 5,5 km ubranila lansko zmago (21:51), kar je med atleti uspelo tudi Mateju Fujsu (Panvita, 17:54), vendar le za las in po ogorčenem finišu, saj je Urh Poteko (Sokol Vojnik) zaostal le za desetinko. Marko Sever je bil petič najhitrejši med paraplegiki na 21 km (37:13).

Postavili so rekord po številu udeležencev, vendar pa ne tudi po izidih. Predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec je dejal, da je bilo na različnih razdaljah prek 4000 tekačev in prek 10.000 aktivnih udeležencev različnih rekreativnih dogodkov. Rekorda proge na 42 km iz leta 2000 Italijanke Gigliole Borghine (2:38,33) ter iz leta 2006 Kenijca Davida Biwotta (2:15,26) sta bila zaradi nekoliko slabše tuje konkurence in toplega vremena nepresežena.

Javornikova je šestič v Radencih osvojila zmago na 42 km in prvo po treh letih. Po dopinški dveletni prepovedi nastopanja ne trenira več profesionalno in je v tem času opravila tudi vse potrebno za poklic maserke. Na svojem prvem maratonu pred 18 leti je v Radencih zmagala. "Vesela sem, da sem zmagala, saj me na Radence vežejo lepi spomini. Tu sem prvič zmagala in nazadnje pred tremi leti. Sedaj ne treniram več profesionalno, zato mi zmaga in doseženi čas še toliko več pomenita. Sicer pa je bilo v Radencih včasih še bolj vroče, kot je bilo danes. Proga in razmere v tem času sezone pač niso pisane na kožo rekordnih dosežkov," je ocenila Javornikova, ki se je zelo približala času zmagovalca in je med tekmo prehitela tudi Grandovčevo, ki je tekla krog manj. Med Slovenci je bil od nje hitrejši le Durakovič, tretji je bil Slovak Tomaš Kopčik (2;45:33). Sledila sta Slovenca Aleš Žontar (Slovenka vojska 2;52:48) in Robert Kotnik (Mass, 2;54:43), vendar sta oba zaostala za Javornikovo.

"Nisem pričakoval zmage. Vreme pa se je tako obrnilo, da mi je uspelo. Načrtoval sem, da bom tekel na čas na posameznih odsekih, vendar sem kljub temu dosegel zelo dobro, vrhunsko uvrstitev. V zadnjih kilometrih je bilo zaradi visokih temperatur zelo težko, prvi del pa sem opravil brez težav," je bil vesel Durakovič. "Proga je idealna, rezultat pa ni bil dober. Tekel sem sam. Za hitrejši čas bi morala biti večja skupina in tekač, zadolžen za narekovaje ritma. Prva polovica teka je potekala v znosnih temperaturah, drugi del pa je bil vroč tudi zame," pa je povedal Kibowen, ki ima sicer dokaj dober osebni rekord (2:11,50).

Kosmač je četrtič osvojil slovenski naslov na 21 km. "Prve tri kilometre smo tekli skupaj. Najprej sem mislil, da bom pomagal Kotniku pri njegovem času za 42 km, vendar je bilo dovolj druge konkurence in sem šel sam potem naprej. V drugem delu se je vročina še posebej poznala pri teku. Sedaj se bom pripravljal na atletski pokal Slovenije na 5000 m, potem pa za maraton na SP v Daeguju. Tam si želim doseči normo A za olimpijske igre," je napovedal Kosmač, ki je bil pred Rikom Novakom (Štajerska, 1;12:19) in Tadejem Kalužo (1;14:21).

V teku na 21 km, ki je štel za DP, slovenske naslove na 42 km bodo podelili oktobra v Ljubljani, je slavila Grandovčeva, lanska prvakinja na 42 km in slovenska rekorderka na 3000 m zapreke. "Vreme zaradi vročine ni bilo ravno za osebne rekorde, na srečo pa je nekoliko pihalo. Vesela sem, da sem kljub poškodbi kolka ubranila naslov. To je bil moj cilj. Na začetku, v prvi polovici, sem tekla z Javornikovo. Potem pa sem začutila bolečine v kolku in nisem želela tvegati, zato sem tekla nekoliko počasneje. Najprej bom nastopila na evropskem ekipnem prvenstvu v Turčiji, potem pa je jeseni moj cilj norma za OI v maratonu. Vesela sem tudi, da je sestra zmagala na 10 km," je povedala Grandovčeva. Druga je bila Tina Čačilo (Ptuj, 1:29,59), tretja pa Lidija Pajk (Radenci, 1:31,35).

Popoldne so pripravili veveričkin in srčkov tek za najmlajše in humanitarni tek, ki se ga je udeležila zdaj že tekmovalno upokojena najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič. Slednja je s Primožem Peterko, dvakratnim skupnim zmagovalcem svetovnega pokala v smučarskih skokih, dala znak za začetek teka na 10 km, delila pa sta tudi spominske medalje.

Za organizacijo najbolj množične športno rekreativne prireditve v tem delu Slovenije je skrbelo okrog 800 prostovoljcev, teka pa se je udeležilo veliko oseb iz javnega in družabnega življenja, med njimi predsednik slovenske vlade Borut Pahor (21 km, 313. mesto) in predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Slednji je tekel na 10 km, ki so ga začeli 10 minut po startu na 21 in 42 km.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin