SiolNET. Sportal Atletika
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

AZS podpisala pogodbe s 16 atleti in atletinjami: "Našo atletiko čaka svetla prihodnost"

0,29

termometer

Luka Janežič
Luka Janežič spada med vrhunsko selekcijo, ki ji bodo namenili največ denarja. Foto: Peter Kastelic/AZS

Atletska zveza Slovenije (AZS) je podpisala pogodbe s 16 atleti in atletinjami. Na seznamu so vsi tisti, od katerih zveza pričakuje najboljše izide v letošnjem letu, ko bosta največji tekmovanji dvoransko evropsko prvenstvo v začetku marca v Glasgowu, kjer zveza napoveduje možnost osvojitve kakšne medalje, in svetovno prvenstvo v Dohi.

Roman Dobnikar Sportal Predsednik AZS z županom Jankovićem obljublja velike stvari

V vrhunski selekciji so Martina Ratej, Luka Janežič, Anita Horvat in Maruša Mišmaš, v internacionalni 1 Agata Zupin, Tina Šutej, Žan Rudolf, Veronika Domjan, Barbara Špiler, Nejc Pleško in Blaž Zupančič, v internacionalni 2 pa Jan Petrač, Maruša Černjul, Rok Puhar, Neja Filipič in Robert Renner.

Kevo: Imamo zelo nadarjeno mlado generacijo

Predsednik Strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo se je najprej ozrl na prejšnjo sezono, ko je četrtouvrščeni Ratejevi na EP le malo manjkalo, da bi v metu kopja osvojila svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih. Odličja pa je Kevo napovedal tudi na članskih tekmovanjih v tej sezoni.

Roman Dobnikar in Vladimir Kevo. Roman Dobnikar in Vladimir Kevo. Foto: Peter Kastelic/AZS

"Atleti imajo letos na programu dvoransko EP, kjer lahko pričakujemo, da bo mednarodne norme izpolnila šesterica ali sedmerica slovenskih predstavnikov, od tega bi lahko polovica nastopila v finalu, kdo izmed njih pa lahko celo poseže tudi po medalji. Slednje še bolj velja za mladinsko EP, imamo namreč zelo nadarjeno mlado generacijo, kakršna bo nastopila tudi na prvenstvu stare celine za mlajše člane," je prepričan Kevo.

"Slovenska atletika sodi v prvo evropsko ligo"

Po njegovih besedah slovenska atletika sodi v prvo evropsko ligo evropskega reprezentančnega pokala, zato je cilj zveze, da se iz druge lige, ki bo letos v Varaždinu, uvrsti stopničko višje.

"Letos bodo še evropske igre v Minsku, kjer bo na programu nekaj novosti, ki jih nismo vajeni v običajnem atletskem programu, z dodatnimi disciplinami. Za velika tekmovanja, posebej SP, pa so se norme še zaostrile, poskus uvedbe svetovne lestvice pa je bil neuspešen, obljubljajo ga za olimpijske igre v Tokiu 2020," je dodal Kevo.

Predsednik AZS Roman Dobnikar poudarja, da bodo dali veliko poudarka izobraževanju o izjemni škodljivosti dopinga. Predsednik AZS Roman Dobnikar poudarja, da bodo dali veliko poudarka izobraževanju o izjemni škodljivosti dopinga. Foto: Vid Ponikvar

Za programe atletov namenili 15 odstotkov več denarja kot lani

Predsednik AZS Roman Dobnikar je uvodoma povedal, kakšen je skupni znesek za pogodbe z atleti. "V letu 2019 bomo za programe atletov namenili več kot 245 tisoč evrov, kar je celo več kot 15-odstotno povečanje sredstev glede na lansko leto. Več poudarka bomo dali tudi preventivi in izobraževanju o izjemi škodljivosti dopinga. Prav tako bomo dodatno omogočili sistem koriščenja meritev in veliko novih strokovnih predavanj in svetovanj."

Prva pokrita dvorana v Češči vasi

V nadaljevanju je izpostavil prvo slovensko pokrito dvorano s krožno 200-metrsko stezo v Češči vasi pri Novem mestu, ki je v soboto gostila tudi prvo atletsko dvoransko tekmovanje pri nas s teki na 200 metrov in več.

atletika slovenija Foto: Peter Kastelic/AZS

"Letošnje leto je posebno predvsem zaradi dejstva, da lahko tudi slovenski atleti končno trenirajo v domači krožni dvorani, in prepričan sem, da bomo s to pridobitvijo stopili stopnico višje in pisali atletsko zgodovino na dvoranskih prvenstvih. Tudi v prestolnici se obeta vrhunski športni center z atletsko dvorano in mislim, da tudi zato našo atletiko čaka svetla prihodnost," meni Dobnikar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 152
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin