TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2010,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 12. 2. 2010, 10.53

8 let

Spet večja prodaja stanovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V prav vseh večjih slovenskih mestih je bilo v lanskem zadnjem četrtletju evidentirano povečanje števila transakcij z rabljenimi stanovanji.

V obeh največjih mestih, Ljubljani in Mariboru, je večja prodaja rabljenih stanovanj že drugo četrtljetje zapored. To kaže na oživljanje slovenskega stanovanjskega trga, ugotavlja Geodetska uprava RS. Po podatkih geodetske uprave je bilo v zadnjem četrtletju leta 2009 sklenjenih 22 odstotkov več transakcij stanovanj kot v predhodnem četrtletju in skoraj dvakrat toliko kot v prvem četrtletju lani. Promet s stanovanjskimi hišami pa se je v zadnjem četrtletju povečal za sedem odstotkov oz. v primerjavi s prvim četrtletjem lani kar za več kot trikrat.

Kriza nepremičninskega trga še ni končana

Nedvomno torej lahko govorimo o okrevanju trga stanovanjskih nepremičnin, menijo na republiški geodetski upravi, a hkrati opozarjajo, da to ne pomeni, da je kriza nepremičninskega trga končana. Okrevanje bo verjetno še dolgo, nikakor pa ne gre izključiti možnosti ponovne poglobitve krize oz. gibanja trendov prometa in cen v obliki črke W, napovedujejo.

Vzporedno z naraščanjem prometa stanovanj in družinskih hiš se je zaustavilo tudi padanje cen, ki so ponekod začele celo rahlo naraščati.

Cene rabljenih stanovanj so bile v lanskem zadnjem četrtletju v povprečju za tri odstotke višje kot v četrtletju prej, kar je prva rast po drugem četrtletju 2008. Na letni ravni so bile cene še vedno za pet odstotkov nižje, ugotavlja danes objavljeno poročilo geodetske uprave o povprečnih cenah nepremičnin na slovenskem trgu v zadnjem četrtletju 2009.

Povprečno kvadratni meter 1717 evrov

Povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Sloveniji je tako v lanskem zadnjem četrtletju znašala 1717 evrov. Najdražja so bila stanovanja v Ljubljani (v povprečju 2466 evrov za kvadratni meter) ter Kopru (2285 evrov), najcenejša pa v Murski Soboti (1162 evrov).

Še bolj kot stanovanja so se podražile hiše. Zanje je bilo treba v zadnjem četrtletju lani v povprečju odšteti 128.540 evrov, kar je skoraj pet odstotkov več kot v četrtletju prej. V prestolnici so se hiše podražile za 29 odstotkov, tako da je povprečna pogodbena cena znašala nekaj več kot 300.000 evrov.

Višje cene poslovnih nepremičnin

Zvišale so se tudi cene poslovnih nepremičnin, in sicer pisarn v povprečju za 14,3 odstotka, lokalov pa za skoraj 13 odstotkov. Povprečna cena garaž se je v zadnjih treh mesecih lani zvišala za 13,5 odstotka.

Na možnost ponovne poglobitve krize kaže gibanje transakcij z zemljišči za gradnjo - število evidentiranih transakcij je namreč po strmem porastu v tretjem četrtletju lani v zadnjem četrtletju ponovno upadlo (za 13 odstotkov), v povprečju pa so se ponovno znižale tudi njihove cene.

Ne spreglejte