TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
9.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 9.29

8 let

Sodišče: Samo parmezan iz Parme je pravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sodišče Evropskih skupnosti je minuli teden sprejelo razsodbo, s katero potrjuje, da lahko ime parmezan zakonito uporabljajo le proizvajalci sira v okolici italijanskega mesta Parma.

Tamkajšnji sirarji to po vsem svetu znano vrsto sira proizvajajo že okoli 800 let.

Sodišče je tako v primeru, katerega začetek sega v leto 2003 in ga je sprožila Evropska komisija, obsodilo Nemčijo, ker je dopuščala prodajo neizvirnega parmezana.

Nemčija kršila pravni red EU

S tem je namreč Nemčija kršila pravni red EU s področja zaščite kmetijsko-živilskih proizvodov z geografskim poreklom, ki je ime parmezan oziroma parmigiano reggiano rezerviral zgolj za tiste sire, ki jih v skladu s točno določenimi specifikacijami proizvedejo v omejenem geografskem območju v Italiji.

Nemška stran se je na sodišču zagovarjala, da je parmezan generično ime za trdi, drobljiv sir, ki se ga pogosto nariba na posamezne jedi, in ga tako ni mogoče razglasiti za italijansko posebnost. Sodišče se s to razlago ni strinjalo in pojasnilo, da je jasno razvidno, da ime parmezan izvira iz imena parmigiano reggiano.

"Zmaga za vse proizvajalce in potrošnike" Konzorcij proizvajalcev sira parmigiano reggiano je razsodbo sodišča pozdravil in jo označil za "zmago za vse proizvajalce in potrošnike".

Brez kazni Nemčiji

Nemčija ne bo deležna nobene kazni, vendar bodo nemški proizvajalci zdaj morali spremeniti ime svojega sira. Po navedbah nemškega združenja mlekarske industrije bo razsodba sicer prizadela le manjše število nemških proizvajalcev, ki letno proizvedejo okoli 10.000 ton parmezana.

Obenem so v nemškem združenju pripomnili, da italijanski proizvajalci že desetletja pod imenom parmezan izvažajo sir različnih izvorov.

Evropsko sodišče je še odločilo, da mora Italija sama poskrbeti za nadzor nezakonite uporabe imena parmezan v Nemčiji in o tem obveščati pristojne nemške organe. Predstavniki slednjih so pojasnili, da se je to že zgodilo.

Eden najbolj kopiranih italijanskih proizvodov Parmigiano reggiano in zelo podoben sir grana padano sodita med najbolj kopirane italijanske proizvode na svetu. V Braziliji tovrsten sir prodajajo kot parmesao, v Argentini kot regianito, na Kitajskem kot parmeson, v Severni Ameriki pa kot parmesan.

Ne spreglejte