TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 15.34

8 let

Snežič znova na prostosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Franc Virtič je potrdil, da so okoli polnoči odpravili pridržanje za lastnika in direktorja podjetja Meltal Rada Snežiča.

Snežič, ki je osumljen gospodarskega kriminala, je v petek v Mariboru po vrnitvi iz tujine sklical novinarsko konferenco, a so ga ob prihodu na konferenco policisti aretirali. Mileta: Snežiču nisem svetoval, naj ostane v ZDA Kot je po aretaciji povedal Snežičev odvetnik Boris Mileta, so policisti Snežiča odpeljali na njegov dom, kjer so opravili hišno preiskavo. Mileta je ob tem poudaril, da Snežiču nikoli ni svetoval, naj počaka z vrnitvijo iz ZDA, kjer je bil na dopustu. "Pričakovali smo, da bo prišlo do pridržanja, kljub temu pa se je Snežič odločil za vrnitev," je dejal Snežičev odvetnik.

Mileta je sicer znova v celoti zavrnil očitke o domnevni vpletenosti Meltala in s tem tudi Snežiča v kazniva dejanja s področja gospodarskega kriminala. Po njegovih besedah je "bistvo problema" v petih podjetjih in enem samostojnem podjetniku, ki državi niso plačevali davkov, gre pa za podjetja, ki so poslovno sodelovala tudi z Meltalom. Toda njihovo neplačevanje davkov, tako Mileta, ni v ničemer povezano z Meltalom.

Snežič: Hišna preiskava je bila korektna Snežič je za Radio Slovenija dejal, da je bila hišna preiskava in celoten postopek policije korekten. "Oni so v službi po nalogu tistih, ki so to skuhali, a so svoje delo opravili zelo profesionalno in na visoki ravni," je dodal.

Očitajo jim ustanavljanje slamnatih firm

Kot je znano, policisti v zadevi Meltal preiskujejo sume kaznivih dejanj pranja denarja, zlorabe položaja, uničenja ali ponarejanja poslovnih listin ter zatajitve finančnih obveznosti. Po mnenju policistov naj bi si bila dva odgovorna v Meltalu, poleg Snežiča je osumljen tudi Damijan Zorko, organizirala mrežo podjetij, večinoma t.i. slamnatih firm, ki naj bi izdajale lažne fakture, na podlagi katerih naj bi bil Meltal državo prikrajšal za plačilo davka na dodano vrednost pri trgovini z barvnimi kovinami.

Utajili naj bi okoli 600.000 evrov Po policijskih ugotovitvah naj bi šlo za davčno utajo v vrednosti okoli 600.000 evrov. Kot pa je dejal Mileta, je Meltal žrtev "nedodelanosti ali celo premajhnega poznavanja predpisov o gospodarskem poslovanju". Ob tem Snežičev odvetnik tudi ne izključuje možnosti morebitnih političnih pritiskov.

Ne spreglejte