TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 7.21

8 let

Slovenija podpisala sporazum o članstvu v OECD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria ter minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari sta podpisala sporazum o članstvu Slovenije v OECD.

"Seveda je Slovenija sodelovala z OECD zato, da je izpolnila pogoje za današnji podpis, toda zdaj bo sodelovala na drugačen način, zlasti potem ko bo ratifikacija opravljena v vseh državah članicah," je na novinarski konferenci po podpisu povedal premier Borut Pahor. Slovenija bo informacije in nasvete OECD prilagajala lokalinim značilnostim Slovenija bo po njegovih besedah sodelovala kot aktiven član ter bo uporabljala informacije in nasvete tega pomembnega kluba držav. Pri tem jih ne bo neposredno kopirala oziroma prevajala, temveč jih upoštevala tudi glede na domače, lokalne razmere pri pripravi zakonov, uredb in drugih odločitev vlade, potrebnih za uspešno vodenje države. "V tem smislu smo del OECD, ta pa je naš partner, partner, svetovalec," je dejal Pahor in dodal, da je Slovenija z vstopom v OECD naredila enega od pomembnih korakov za vključevanje v tisti del razvitega sveta, ki mu želi v bodoče pripadati.

Gurria: Danes je pomemben dan tudi za OECD Danes je zelo pomemben dan tudi za OECD, je dodal Gurria ter izpostavil, da je proces vstopanja Slovenije z vidika OECD tekel izjemno gladko. Slovenija je v tem procesu sprejela tudi zakon o upravljanju kapitalskih naložb države, ki je po besedah Gurrie zelo koristen za Slovenijo.

Navdušen nad aktualnostjo Trubarjevih besed "stati inu obstati" V luči svetovne finančne in gospodarske krize je še dejal, da so besede slovenskega pisatelja in prevajalca Primoža Trubarja "stati inu obstati" zelo aktualne. Še posebej bo v teh časih, tako Gurria, pomembno stati in obstati skupaj. Kriza je namreč pokazala, da morajo gospodarstva sodelovati in usklajeno ukrepati.

"Biti moramo bolj pluralni, globalni, vključujoči" Prav usklajeno delovanje gospodarstev pa je tudi osnovno poslanstvo OECD, pravi Gurria in dodaja, da si OECD prizadeva za močnejše, čistejše in bolj pošteno svetovno gospodarstvo. "Zato moramo biti bolj pluralni, globalni, vključujoči, kar pomeni, da je vstop Slovenije pomemben korak na naši poti, da postanemo stičišče za dialog o globalnih vprašanjih," je dejal Gurria.

Pahor pokazal tudi semafor sprejemanja zakonov Pahor je prvemu možu OECD pokazal tudi tako imenovani semafor sprejemanja zakonov, s katerimi želi vlada popeljati državo iz gospodarske krize. Pri tem je izpostavil, da se je vlada z njim na nek način zavezala, da izpolni načrtovane ukrepe, hkrati pa javnosti omogočila, da spremlja, kako vladi to uspeva.

Gurria je v zvezi s semaforjem, nad katerim je bil navdušen, dodal, da uresničitev zastavljenih ukrepov zahteva veliko dela za doseganje konsenza glede reform ter dobro vodenje in pogum vlade. "Imate zelo ambiciozne cilje in tu smo, da vam pomagamo, z vami sodelujemo pri njihovi uresničitvi," je povedal Gurria, ki je med drugim izpostavil tudi pomen bogastva, ki ga ima Slovenija v svojih gozdovih.

Gurria ne vidi tveganja za recesijo z dvojnim dnom Gurria tudi v luči visokih rezov v proračune v nekaterih največjih svetovnih gospodarstvih ne vidi tveganja za recesijo z dvojnim dnom. Pač pa v prihodnjih petih do sedmih letih pričakuje razmeroma nizko stopnjo rasti, razmeroma visoko stopnjo brezposelnosti in razmeroma visoke proračunske primanjkljaje. Takšen scenarij pa bi bilo mogoče spremeniti z ustreznimi politikami oziroma ukrepi, med drugim s konsolidacijo finančnega sektorja. Mnoge države, še posebej evropske, tega namreč še niso naredile.

Poleg tega so potrebni še fiskalna konsolidacija, le to bo namreč odpravilo tudi zaskrbljenost trgov zaradi zadolženosti držav, in ukrepi, ki bodo zagotovili trajnostno gospodarsko rast in povečevanje konkurenčnosti. "Če nimate srednje- in dolgoročnih strukturnih politik, potem okrevanje ne bo vzdržno," meni Gurria.

Gaspari: Z vključitvijo začenja nov proces Minister Gaspari, ki je vodil pogajanja za vstop v OECD, je ob vsem skupaj še poudaril, da se z vključitvijo začenja nov proces - trajno, aktivno delo Slovenije kot članice OECD. "Ugodnosti, ki so dostopne članicam te organizacije, je kar nekaj. Prizadevali si bomo, da bomo prednosti čim bolje uporabili," je dejal Gaspari.

Slovenija si želi plodnega sodelovanja s strokovnjaki OECD Slovenija si po njegovih navedbah želi plodnega sodelovanja s strokovnjaki OECD, da bi tudi z njihovo pomočjo izdelali učinkovite strategije razvoja po krizi, uveljavili potrebne strukturne prilagoditve ter tako oblikovali sodoben gospodarski družbeni in socialni model. Ta bo temeljil na trajnostni rasti, znanju, inovacijah ter odgovornosti do okolja in ljudi.

Tehnična ekipa OECD bo pripravila celovit ekonomski pregled Slovenije V Slovenijo je že prispela tehnična ekipa OECD, ki bo do konca leta pripravila celovit ekonomski pregled Slovenije. Ko ga bodo končali, da bodo predstavili tako vladi kot javnosti, predvidoma v začetku prihodnjega leta. Pri tem bodo pozorni tudi na uvajanje načel korporativnega upravljanja ter potrebne ukrepe za trajnostno gospodarsko rast in povečevanje konkurenčnosti.

Sporazum mora ratificirati še DZ Danes podpisani sporazum mora zdaj ratificirati še državni zbor. Temu bo sledila resolucija OECD o sprejemu, nato pa bo Slovenija ratifikacijsko listino deponirala pri francoski vladi, s čimer bo postopek pristopa sklenjen.

Ne spreglejte