Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 3. 2015,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 8. 3. 2015, 18.37

8 let

Žalostnim študentskim zgodbam so se odločili narediti konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Študentov v stiski je iz dneva v dan več, ugotavljajo pri Fundaciji študentski tolar, zato so se odločili, da jim bodo pomagali z različnimi oblikami pomoči. Za zdaj so na dobri poti.

"Živimo v času, ko imamo kot družba premalo posluha za sočloveka, ko včasih človeka ob sebi sploh ne opazimo, ko se tudi položaj študentov vztrajno slabša," izpostavljajo pri Fundaciji študentski tolar, kjer so v letu 2014 v program fundacije vključili kar 997 študentov.

452 študentov je prejelo nepovratno denarno pomoč v skupni vrednosti 171 tisoč evrov, sicer pa fundacija pomaga tudi s: - subvencioniranimi jezikovnimi in drugimi tečaji, - športnimi vadbami, - brezplačnim psihološkim svetovanjem, - lektoriranjem in tiskanjem zaključnih diplomskih oziroma magistrskih del.

Glavni namen: dodeljevanje denarne, materialne in druge pomoči socialno ogroženim študentom Fundacija študentski tolar je bila formalno ustanovljena leta 2006, ustanovitelj pa je ŠOU v Ljubljani. Njen glavni cilj je bil, da bi z dodeljevanjem denarne, materialne in druge pomoči socialno ogroženim študentom prispevali k sistemskemu reševanju trenutnih in splošnih socialnih stisk študentov ter k vzpostavitvi enakih možnosti pri dostopnosti visokošolskega in višješolskega izobraževanja, je pojasnil predsednik uprave Fundacije študentski tolar Damjan Vinko.

V celotno organizacijo je trenutno vključenih 19 oseb, najožjo ekipo, ki z uporabniki sodeluje na tedenski ravni, pa sestavlja 9 mladih. To so člani komisij, ki vloge ocenjujejo oziroma odločajo o pritožbah, in so po večini študenti, ki za svoje delo dobijo plačilo prek študentske napotnice. Člani upravnih in nadzornih organov pa so izključno prostovoljci.

Študentov v stiski iz leta v leto več Pri fundaciji so na svoje delo ponosni, a jih hkrati žalosti, da je študentov v stiski iz leta v leto več, njihova sredstva pa omejena, da bi lahko pomagali vsem, ki so pomoči potrebni.

V povprečju sicer letno pomagajo okoli 550 študentom. "Denarnih pomoči smo na primer v zadnjih štirih letih podelili 1302," je izpostavil Vinko.

Pri svojem delu se ekipa fundacije srečuje tudi z zelo težkimi in žalostnimi primeri. "Na žalost imamo zgodb o slabem socialnem stanju preveč," je poudaril Vinko.

Na razpise za denarno pomoč, kjer imajo tudi najvišja merila, se prijavljajo študentje, ki imajo za seboj tudi srce parajoče zgodbe. Ogromno je družin, kjer so izgubili enega starša, drugi pa je brezposeln. Študentje se tako v že zelo mladih letih ukvarjajo samo s tem, kako narediti izpite in kako preživeti skozi mesec. Denarja ne porabljajo za nič drugega kot za osnovne življenjske in študijske potrebščine.

Odzivi jih polnijo z dodatno energijo Tudi zato se pri fundaciji trudijo, da bi lahko pomoč namenili še večjemu številu študentov. Pri njihovem delu jim, kot je povedal Vinko, spodbudo dajejo predvsem pisma, ki jih občasno prejmejo, od katerega od študentov, ki je prejel njihovo pomoč, v njih pa se jim zahvalijo, da se jim je uspelo rešiti iz stiske z njihovo pomočjo.

"Tovrstne zgodbe so tiste, ki nam dajejo energijo in voljo za še nadaljnje delo," je dejal Vinko.

Pri Fundaciji študentski tolar si v prihodnje želijo predvsem to, da bi ohranili vse programe, ki jih trenutno izvajajo. Za kar se bodo morali, kot je povedal Vinko, še bolj potruditi pri pridobivanju financ, bolj učinkoviti pa morajo postati še pri sponzorjih in javnih razpisih. Njihov dolgoročni cilj pa je zaposliti osebo, ki bo lahko še bolj profesionalno in na redni bazi pomagala študentom.

Ne spreglejte