Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
9. 4. 2015,
19.59

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 9. 4. 2015, 19.59

8 let, 3 mesece

Z lancio se je vozil že v maminem trebuhu, zdaj je na dirkališču ugnal 150 vrstnikov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Anže Urbančič je postal izbor mednarodnega izbora obetavnih avtomobilskih dirkačev, v katerem je na Slovaškem premagal 150 vrstnikov iz sedmih držav. Izpolnile se mu bodo sanje.

Na Slovaškem se je za zmago potegovalo 150 voznikov iz sedmih držav

Anže Urbančič se je pred dnevi s finalnega mednarodnega izbora Racestar na Slovaškem, v katerem so iskali najbolj nadarjenega dirkača iz sedmih srednjeevropskih držav (Slovaška, Češka, Švica, Nemčija, Madžarska, Avstrija in Slovenija), vrnil najbolj nasmejan. Kot dolgoletni navdušenec nad avtomobilskim športom se je najprej odločil za prijavo na slovenske predizbore, nato pa je v kompleksnem finalu na Slovaškem opravil tudi s preostalimi tekmeci. Skupno jih je na Slovakiaringu sodelovalo 150.

"Izbor je bil zelo kompleksen. Opraviti smo morali psihofizične teste, preizkus fizične pripravljenosti in na drugi strani tudi spretnosti komuniciranja pred kamero. S pokalnim renaultom twingom smo vozili slalom, nato pa morali s pokalnim suzukijem swiftom na dirkališču dosegati kar najbolj enakomerne čase. Ti so morali biti seveda hkrati tudi dovolj hitri. Končne zmage nisem pričakoval, saj sem vožnjo na vso moč varčeval za zadnji preizkus s formulo 1.400, ki pa je naposled odpadla. Končne zmage sem vesel tudi zato, ker je bilo med tekmeci iz tujine kar nekaj takih, ki so dirkaške izkušnje že imeli," je po zmagi na Slovaškem povedal slovenski junak izbora Racestar.

Urbančič pravi, da so bili vsi posamezni preizkusi zanimivi. Ker je nekaj dni pred izborom zbolel, je imel še največ težav pri teku.

Prvi bencinski hlapi že pred rojstvom

Anže bi se dejansko težko izognil mamljivemu vplivu adrenalinskih bencinskih hlapov. Njegov oče Brane Urbančič je bil ob njegovem rojstvu mehanik ekipe Amortizer. Na dirkah je servisiral tudi dirkalnik našega današnjega sodelavca Aleša Črnivca.

"Prvič sem se z lancio delto HF integrale peljal še pred svojim rojstvom. Na treningu pred gorskohitrostno dirko v Buzetu na Hrvaškem sem bil v maminem trebuhu, ko se je peljala eno vožnjo z lancio. Oče in mama sta navdušena motorista in zelo dobra voznika. Zato ni čudno, da tudi sam živim za ta šport," razlaga 22-letnik iz Rovt pri Logatcu.

Od drifta do formule, kje bo dirkal v prihodnosti, še ne ve

Od svojega 15. do 17. leta je že tekmoval v avtomobilskem driftu, v Logatcu je imel tudi možnost preizkusa dirkalnega mitsubishija.

"Driftal sem z BMW-ji 325i, 328i in M3, bi pa driftanje težko primerjal z vožnjo po dirkališčih. Oba športa zahtevata veliko natančnosti, spretnosti in znanja za volanom. Zadnje čase se vsekakor bolj nagibam h krožnohitrostnim dirkam," je povedal Urbančič.

Kot zmagovalcu izbora Racestar mu pripada vsa sezona v tekmovanju s formulo gloria 1.400, a organizatorji izbora mu bodo očitno priskrbeli sedež v enem izmed drugih evropskih tekmovanj na dirkališčih.

Ne spreglejte