V središču Slovenije je združila slovenske in tuje avtodomarje

Aleksandra Gradišek je v osrčju Slovenije sestavila turistično ponudbo postajališč za slovenske in tuje avtodomarje, ki je povezana tudi z domačim turizmom. V prvem letu so našteli 200 avtodomov.

1 / 3

Foto: Srce Slovenije

2 / 3

Foto: Srce Slovenije

3 / 3

Foto: Srce Slovenije

Osemnajst združenih gostiteljev, prijaznih do karavaninga

Turistični projekt Srce Slovenije, območje v osrednjem delu Slovenije, je lani vzpostavil mrežo počivališč za avtodome. Razvojni center je povezal majhne podeželske ponudnike z območja občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Ivančna Gorica, Šentrupert in Šmartno pri Litiji. V mrežo se je vključilo 18 gostiteljev, prijaznih do karavaninga, pri njih lahko turisti oskrbijo avtodom, okušajo domače dobrote in prenočijo, poleg tega pa si ogledajo še lokalne zanimivosti.

Idejni vodja je tudi sama avtodomarka

Projekt združitve domačih in tujih turistov z avtodomi v osrednji Sloveniji je plod dela Aleksandre Gradišek, ki je tudi direktorica razvojnega centra Srce Slovenije iz Litije.

"Lahko bi rekla, da je od ideje do prvih gostov na terenu, vključno z usposobitvijo osnovne infrastrukture pri ponudnikih, usmerjevalnimi tablami na cestah in zloženko z zemljevidom območja, minilo le eno leto," pravi Gradiškova, ki je bila letos s projektom tudi med finalisti turistične nagrade sejalec. To podelijo za ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu.

Tudi sama z družino rada potuje z avtodomom, saj jo veseli odkrivanje krajev in njihovo doživljanje na drugačen način. Sama priznava, da ji služba vzame preveč časa, da bi še več potovala.

Kampi dobro promovirani, informacije o postajališčih slabo dostopne

Slovenija po številu kampov in postajališč spada med srednje razvite trge v Evropi. Medtem ko so kampi ustrezno promovirani, pa so informacije o postajališčih, ki so v večini primerov le dopolnilna storitev ponudnikov, slabo dostopne.

Z nekaj izjemami nikjer ni na voljo celovito zbranih podatkov o avtodomarskih postajališčih za domače, predvsem pa za tuje turiste v Sloveniji.

"Menimo, da smo z našim projektom, v katerem so zajeti tako kampi kot manjša postajališča, ubrali pravo pot. S takšnim celostnim pristopom smo postali prava destinacija karavaninga v Sloveniji," pravi turistična delavka iz Litije.

Prvo leto so našteli 200 avtodomov in 650 gostov

Turisti lahko na 18 postajališčih oskrbijo avtodom in z njim tam prenočijo, okušajo ali kupijo lahko domače dobrote, si ogledajo lokalne zanimivosti in doživijo srčnost lokalnih ljudi. Na sedmih počivališčih, večinoma kmetijah, so obiskovalcem na voljo tudi domači pridelki – zelenjava, sadje, mlečni izdelki, med in medeni izdelki, mesni izdelki.

Na nekaterih postajališčih je mogoče avtodome oskrbeti tudi z vodo in elektriko ter izprazniti rezervoar odpadne vode in kaseto kemičnega stranišča.

"Mimo postajališč za avtodome vodijo tudi kolesarske poti različnih težavnostnih stopenj po treking, družinskih, cestnih in gorskih poteh. Razgibano hribovje in Kamniške planine omogočajo tudi številne možnosti za pohodništvo," pravi Gradiškova.

Okvirno so v prvem letu evidentirali 200 avtodomov s 650 potniki, sami verjamejo, da jih je bilo v resnici še več.

"V mrežo postajališč za avtodome želimo privabiti še nekaj ponudnikov, predvsem na lokacijah, na katerih danes še ni postajališč. V načrtu za leto 2014 imamo promocijo produkta karavaninga v tujini ter animacijo ponudnikov za postopno nadgradnjo obstoječih postajališč."

V mrežo počivališč za avtodome v Srcu Slovenije je trenutno vključenih že 18 ponudnikov:

- Dežela kozolcev (Šentrupert), - Domačija Paternoster (Breg pri Litiji), - Eko turistična kmetija Lavrič (Vače – Litija), - Eko turistična kmetija Pr'Krač (Dolsko – Dol pri Ljubljani), - Eko terme Snovik (Kamnik), - Gostilna Furman (Lukovica), - Gostilna Javornik (Šentrupert), - Gostilna Pri Rozi (Šmartno pri Litiji), - Grad Bogenšperk (Šmartno pri Litiji); - Izletniška kmetija Okorn (Pristava nad Stično – Ivančna Gorica), - Kamp Resnik (Kamnik), - Kmetija Čož (Leskovec – Ivančna Gorica), - Mestno kopališče Višnja Gora (Ivančna Gorica), - Tenis klub AS (Litija), - Turistična kmetija Grofija (Vir pri Stični – Ivančna Gorica), - ter oskrbovalne postaje Avtocenter Glavan (Domžale), Avtocestni bencinski servis Lukovica in Podsmreka
Ni res, da Slovenci nimamo junakov. Veliko jih je, le poiskati jih je treba. V težkih časih je to izziv. A vsak dan pišemo zgodbe o pogumu in uspehih. Junaki so včasih znana imena, drugič pa povsem vsakdanji in preprosti ljudje, sosedje iz vaše ulice. V rubriki Junaki za jutri predstavljamo ljudi s pogumom in dosežki. Želimo pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji nekaj doseči, da imamo zmagovalce in prvake. Poskrbeli bomo, da zgodbe, ki si zaslužijo pohvalo, pridejo do naših bralcev. Če imate sami predlog za kakšno osebo, ki bi si po vašem mnenju zaslužila pozornost v tej rubriki, pišite na naslov newsdesk@tsmedia.si.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano