Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2013,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 3. 7. 2013, 11.53

8 let

Študentka, ki je odprla prvo spletno prodajalno ličil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Maja Švener, študentka umetnostne zgodovine in filozofije, je bila v svojih najstniških letih vse prej kot modna navdušenka, zdaj pa ima svojo lastno spletno prodajalno ličil.

Kot sama pravi, je njena zgodba malo drugačna, saj kot deklica iz mamine kozmetične torbice ni nikoli "kradla" šmink in ličil. Kot otrok je bila sramežljiva, bala se je frizerjev, naokoli pa je hodila s prekratkimi hlačami in razvlečenimi majicami – ter seveda brez ličil.

Svet se ji je na nek način spremenil, ko je v drogerijo zakorakala z namenom, da si kupi svojo prvo maskaro. "Kot najstnica sem pred leti izgubljeno stala sredi drogerije in gledala na polico z ličili. Pudri, senčke, kako se to uporablja? Maskara? Je to naprava, s katero iztakneš oči kakšni tečki?" ima zapisano na svoji spletni strani. Ko je zbrala dovolj poguma in svetovalko vprašala za nasvet, ji je, kot pravi, ta prodala eno izmed najdražjih maskar. In njeno potovanje v svet ličil, s katerimi danes služi svoj kruh, se je začelo.

Pri 22 letih, leta 2010, je s fantom Gregorjem in brez finančnega zaledja in izkušenj, ustvarila spletno prodajalno in svetovalnico Ličila.si. Dve leti pozneje so ju člani strokovne komisije tekmovanja, ki ga je izvedel Zavod mladi podjetnik, izmed 50 kandidatov izbrali za mlada podjetnika leta. Prepričala jih je predvsem hitra rast podjetja, saj so v drugem letu poslovanja ustvarili 180.000 evrov prihodkov. Rast prihodkov je bila 66,6-odstotna – v letu 2012 so zrasli na dobrih 300.000 evrov. Ob prejemu naziva mlada podjetnika leta sta Maja in Gregor povedala, da je njun cilj do leta 2014 rast in širitev podjetja v tujino. Razvijajo namreč platformo, za katero si Gregor upa trditi, da je nima še nihče v naši industriji. Platforma, ki jo želita prodajati lokalnim partnerjem v osrednji in vzhodni Evropi, zna na pameten način analizirati uporabnikove nakupovalne navade.

V posel jo je mamila želja po znanju V svet ličil jo je pritegnil njen raziskovalni duh. Med brskanjem po spletu je naletela na blagovno znamko Barry M, ki ji je bila zelo všeč in katere je tudi ekskluzivna slovenska predstavnica. Najbolj všeč ji je bilo, da so imeli na strani objavljene številne videovodiče, ki so nazorno prikazovali postopke ličenja. Nato je le sledila svoji želji in zdaj je lastnica slovenske spletne prodajalne blagovne znamke ličil Barry M.

Kot sama pravi, za ustanovitev spletne strani ni bilo neke velike ideje in strategije. Na začetku je bil to bolj njen hobi, popoldansko delo, nato pa je ideja rasla in rasla – iz popoldanskega hobija je kmalu zrasla v majhno podjetje. "Ideja za spletno trgovino je bila neka moja lastna potreba po tem, da se sama naučim nekaj o kozmetiki in lepotičenju. Nato sem začela razmišljati, da verjetno nisem edina, ki bi ji bilo super spoznati ličenje prek spleta." Prek svoje spletne strani Maja ženskam namreč tudi svetuje, kako se naličiti, in jim tako pomaga na poti do višje samozavesti.

Cilji za prihodnost so širitev podjetja Maja, na uspeh katere so ponosni tako starši kot prijatelji, si želi, da bi v prihodnosti, kljub rasti in morebitni širitvi na tuje, večje trge, njihovo podjetje znalo ohraniti rdečo nit. "Da se še naprej zavedamo, da so na prvem mestu naše stranke in obiskovalke ... potem pa dolgo nič. Šele potem pa poslovni rezultati in vse drugo. Želim si, da vselej ohranimo ta občutek, da smo tu, da najprej in v prvi vrsti pomagamo, navdušimo in razveselimo."

Ne spreglejte