Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
12.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 12.26

8 let

Slovensko znanje prepričalo tudi agencijo Nasa

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Programske rešitve podjetja Xlab, ki jih je mogoče videti tudi znotraj Sportala, so prejele nagrado ameriške letalske in vesoljske agencije Nasa.

Veliko Američanov Slovenije ne zna najti niti na zemljevidu, a v svetu znanja in ustvarjalnih rešitev imajo slovenski dosežki veliko večji pomen in doseg – tudi onstran luže. Ko nas doma zasipavajo novice o propadlih podjetjih in brezposelnosti, je vsak slovenski uspeh v tujini vsaj majhen obliž na rano krutega vsakdanjika, nagrajencem pa dokaz, da so vendarle kos izzivom v svetovnem merilu. Nadgradili odprtokodno platformo Ljubljansko podjetje Xlab že dalj časa uporablja odprtokodni sistem World Wind, ki ga je razvila prav Nasa. Na tej platformi, ki omogoča izmenjavo in analizo ter tridimenzionalni prikaz prostorskih podatkov, gradijo svoje lastne rešitve. Ob tem so odprtokodno platformo tudi dopolnili s funkcionalnostmi za občutno hitrejši prikaz velikih količin podatkov, razvoj novih funkcionalnosti, kot je grafični prikaz naklona terena, in realistično atmosfero, ki omogoča izdelavo prepričljivih videopredstavitev. Lažja predstavitev za večjo učinkovitost Za temi, na prvi pogled morda težkimi besedami stojijo pomembne izboljšave za številne vladne in nevladne organizacije po vsem svetu, ki uporabljajo platformo World Wind za prikaz 3D-zemljepisnih podatkov. Med številnimi primeri uporabe so v Xlabu razvili lastne rešitve s področja civilne zaščite, prostorskega načrtovanja in turizma.

"Naše izboljšave med drugim operaterju v klicnem centru 112 omogočajo, da že v nekaj sekundah od prejetega klica na kraj nesreče pošlje primerno enoto, občinam, da občanom predstavijo prostorske plane in bodoče prostorsko stanje z vsemi načrtovanimi objekti, pohodnikom pa, da kar iz domačega fotelja načrtujejo planinske izlete in jih prilagodijo svojim fizičnim zmogljivostim ter se tako bolj varno odpravijo v hribe," je pojasnil Luka Mulej iz podjetja Xlab.

Mulej je v štiričlanski ekipi, ki je razvila lastno rešitev Gaea+ in s tem prepričala Nasino žirijo, da je v konkurenci osmih ekip z vsega sveta na tekmovanju World Wind Europa Challenge 2013 v Firencah lovoriko podelila prav slovenskim tekmovalcem. Prednost v široki uporabnosti Zmagovalci so prepričali predvsem s programsko kodo, ki jo lahko uporabijo tudi druge ekipe in uporabniki. "Poglavitna prednost naših programskih rešitev je vsestranska uporabnost. Torej, ni zgolj neka specifična rešitev, ki jo lahko uporabi samo nekdo, ki želi, na primer, prikazati onesnaženost zraka," je še dodal Mulej. Nova različica platforme Nasa World Wind bo tako obogatena še s kodo slovenskih programerjev in na voljo vsem razvijalcem in uporabnikom po vsem svetu.

Slovenski strokovnjaki upajo, da jim bo prestižni naslov odprl pot do novih mednarodnih projektov. Ne brez razloga, saj so že nekaj dni po zmagi na tekmovanju v Italiji prejeli zanimive ponudbe iz Združenih držav, kjer do zdaj s temi rešitvami niso bili prisotni. Podjetje, ki zaposluje okoli sto delavcev, namreč deluje tudi na drugih področjih, kot so spletna komunikacija in delo na daljavo ter medicina. Kolesarske etape na dlani

Primerov Xlabovih rešitev v platformi World Wind ni treba iskati daleč. Na Sportalu, športnem delu medija Planet Siol.net, so predstavitev lanske in letošnje kolesarske Dirke po Sloveniji popestrili z videopredstavitvijo kolesarskih etap. "Obakrat je izdelava videa zaradi objektivnih okoliščin potekala v zadnjem trenutku, a smo zaradi profesionalnosti tako naše ekipe kot tudi ekipe TSmedia vse opravili pravočasno," je izpostavil Mulej.

Ne spreglejte