SiolNET. Siol Plus Junaki za jutri
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ribiški čuvaj, ki skrbi, da vlomilci ne odganjajo turistov

4

termometer

Z nekaj poguma in odločnosti je lahko vsak od nas soustvarjalec boljših varnostnih razmer, o tem priča primer ribiškega čuvaja Gašperja Humarja iz Bohinjske Bele.

Pretekli torek nam je iz vsakdanjih elektronskih sporočil policijskih uprav, ki jih prejemamo v uredništvo, v oči padla zanimiva zgodba iz kronike gorenjskih policistov o tem, kako je ribiški čuvaj na Bledu preprečil vlamljanje v osebne avtomobile. Kot so zapisali policisti , "so po tem, ko jim je v ponedeljek popoldne čuvaj naznanil storitev tega kaznivega dejanja, takoj odšli na kraj dogodka in s hitro intervencijo tam prijeli 15-letnega Ljubljančana in 21-letnega Novomeščana. Oba sta bila že več desetkrat obravnavana zaradi utemeljenega suma, da sta na različnih krajih izvršila kazniva dejanja zoper premoženje, 21-letnik pa je bil že tudi več kot 40-krat obravnavan zaradi prekrškov po prometnih predpisih".

Vsak lahko prispeva k boljšim varnostnim razmeram Ob tem je v svojem poročilu gorenjska policija še poudarila, "da je ribiški čuvaj s svojim ravnanjem nedvomno dokazal, da je lahko tudi on sam kot občan soustvarjalec ugodnih varnostnih razmer in da lahko vsak prispeva k temu, da bi bilo nezakonitih ravnanj čim manj, storilci pa prijeti in kaznovani".

Po nekaj poizvedovanja smo ugotovili, da gre v primeru pogumnega ribiškega čuvaja za 46-letnega Gašperja Humarja iz Bohinjske Bele, zaposlenega na Zavodu za ribištvo Slovenije.

Subtilne kraje "Ker se veliko časa zadržujem ob Savi Bohinjki, vsako leto zalotim dve do tri takšne skupine, ponavadi pa gre za Rome iz Grosupljega ali Novega mesta. To se dogaja zadnjih deset, petnajst let, največkrat med poletno sezono," pravi Humar. Ob tem doda, da kradejo predvsem gotovino in da izvajajo vlome v avtomobile zelo subtilno, tako da lastnik sploh ne ve, da se je zgodil vlom. In šele čez dan ali dva ugotovi, da mu je v denarnici zmanjkalo nekaj denarja.

Tudi v ponedeljkovem primeru je šlo, kot pove Humar, za dva Roma, ki sta z neregistriranim citroënom saxojem, pri čemer je bil 21-letni voznik še brez vozniškega dovoljenja, "ordinirala" v soteski Save Bohinjke.

Kot pojasnjuje Humar, je najprej opazil, da sta vlomila v črn avto, potem pa je šel za njima in obveščal policijo, kako se gibata. Ko sta poskušala vlomiti še v en avto, pa ju je policija že zalotila pri dejanju.

Vsaka kraja je napad na turizem, od katerega živijo "Turisti, ki prihajajo k nam, se počutijo nelagodno, če izvedo, da se pri nas vlamlja v avtomobile in krade denar. V zadnjih letih se je dogajalo, da so ljudem v avtomobilih izginjale vsote tudi od 3 do 5 tisoč evrov. Turisti se potem ne vračajo na mesta, kjer so bili tarča vlomilcev. Zato moramo preprečevati takšna dejanja, saj Bled in Bohinj živita od turizma. V dobi interneta se o takšnih stvareh hitro izve," je prepričan Gašper Humar.

Meni tudi, da sta Bled in Bohinj še posebej na udaru, pa tudi Jelovica, Pokljuka, Radovna itn., ker je tu ogromno ribičev, kopalcev, pohodnikov, kolesarjev, gobarjev s parkiranimi avtomobili.

Če ti grozijo, je treba ohraniti mirno kri Glavna naloga ribiškega čuvaja Gašperja Humarja, ki je po osnovni izobrazbi strojnik, je sicer preprečevanje krivolova. Pravi, da je tudi tega kar precej in da je ob petnajstletnem delu ribiškega čuvaja doživel že marsikaj, tudi fizične grožnje, ko je pri "ribičiji" koga zalotil brez dovolilnice.

A kot pravi, si je nabral dovolj izkušenj, da zna ohraniti mirno kri tudi v najbolj kočljivih situacijah. Kot je bila nekoč, ko ga je pri preprečevanju krivolova obstopila skupina deset mladeničev in se ga poskušala fizično lotiti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin