Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
21. 4. 2015,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 21. 4. 2015, 13.13

8 let

Pravnica, ki ozavešča o zdravi prehrani pri otrocih

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred nekaj leti je Ireno Tomažin vse bolj kot pravna literatura začela zanimati tista o zdravi prehrani. Zato se je posvetila dolgoročnemu in širšemu ozaveščanju o pomenu prehrane pri najmlajših.

"Človek sprva ne pomisli, kako ima hrana pomemben vpliv na naše počutje, razmišljanje in obnašanje. Toda ko vidim pozitivno spremembo pri vedenju otrok, ko jedo kakovostnejšo hrano, vem, da je treba širiti to idejo. Ob sproščeni igri in s spodbudnim pristopom pa tudi skrb za zdravo prehrano v družini postane prijeten izziv," svoje misli strne Irena Tomažin, ki že nekaj časa deluje v okviru svojega projekta Zdrava juhica.

Njen cilj je širše ozaveščanje o pomenu zdrave prehrane pri otrocih. Zdrav način življenja pa sama povezuje tudi z zdravimi, prijaznimi odnosi.

Vse več je otrok s prekomerno telesno težo Ko je rodila sina, se je še posebej pozorno posvetila prehranjevanju. Podrobno je začela spremljati tudi, kaj otroci jedo v vrtcih in šolah, pa tudi doma. Kot enega glavnih razlogov za nezdravo prehrano izpostavi hiter tempo življenja.

"Vse prevečkrat se zgodi, da si za uživanje obroka, kaj šele za njegovo pripravo ne vzamemo dovolj časa. Tega skrbno ne načrtujemo, se vnaprej ne pripravimo, kar pa velikokrat vodi do nezdravega prehranjevanja." Tako uživamo hrano, ki je večkrat predelana, vsebuje veliko (skritega) belega sladkorja, bele moke, rafiniranih olj ter številne umetne dodatke. Takšni obedi so opustošeni hranljivih snovi, vitaminov in mineralov, ki jih potrebujemo.

Posledice pa se kažejo v zmanjševanju odpornosti, alergijah in drugih boleznih, ki se v zadnjih letih vse več pojavljajo tudi pri otrocih, opozarja Irena Tomažin. Prav tako se iz leta v leto povečuje tudi število otrok s prekomerno telesno težo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NJIZ) je bilo na primer leta 1987 v Sloveniji pretežkih 15 odstotkov deklet in fantov, dvajset let pozneje pa je takšen odstotek že 28.

"Vse več otrok trpi za številnimi boleznimi, povezanimi s prehrano, pa tudi z oslabljenim imunskim sistemom, ki je posledica številnih dejavnostih ter škodljivih vplivov iz okolja."

Mnenja so različna, a prehrana pri otrocih bolj ali manj nezdrava Ta opažanja so pravnico spodbudila, da se je odločila za svoje novo poslanstvo: prispevati k bolj kakovostni prehrani. Začela je sodelovati z vrtci in šolami ter prirejati delavnice in dogodke s to tematiko. Otrokom, pa tudi staršem in vzgojiteljem, želi tako na igriv način predstaviti možnosti za kakovostno pripravo obrokov.

"Ko spregovorimo o šolski prehrani, veliko staršev občuti nelagodje ob misli na močno predelano hrano intenzivnih okusov, rafinirane maščobe ter znatne količine bele moke in belega sladkorja. Skrb o prepogostem vključevanju navedenih surovin v jedilnike otrok je izražena tudi v poročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje in v poročilu o Prehrani otrok v vzgojno-izobraževalnih zavodih. A po drugi strani kar nekaj staršev meni, da je hrana v šoli pravzaprav zdrava, saj šolske (in vrtčevske) jedilnike ter smernice sestavljajo za to usposobljeni strokovnjaki. Medtem pa vodje prehrane neredko opazijo, da je šolska hrana celo bolj zdrava kot tista, ki jo otroci jedo doma - pri katerih se sadje in zelenjava le redko znajdeta na krožniku."

Ne glede na raznolikost mnenj Irena Tomažin zaznava, da prehranjevanje pri otrocih zahteva številne izboljšave in pozornost. Za začetek je pomemben korak ta, da se zmanjša uživanje sladkih pijač in belega sladkorja, ki se lahko nadomesti z naravnimi sladili in suhim sadjem, ter pretirana uporaba bele moke v vseh jedeh, tudi pri zgoščevanju juh in omak. Tematski dnevi na jedilniku, kot so dan brez sladkorja, bio dan, zeleni ponedeljek, Food Revolution Day in podobno, pri otrocih postopoma gradijo zavest o pomenu uživanja zdrave, kakovostne prehrane.

Lutkovna predstava s sadjem in zelenjavo V sodelovanju z vrtcem Jelka je zasnovala tudi lutkovno predstavo Igriva mediacija,v kateri se sadje in zelenjava prepirata, kateri izmed njiju je bolj zdrav. V konflikt z mediacijskimi tehnikami mirnim reševanjem sporov poseže kmet. Spoznavanje konstruktivne medsebojne komunikacije je namreč še ena od ravni, ki jih Irena Tomažin ob svojem ozaveščanju o pomenu kakovostnega življenja rada vključi v svoj projekt.

Spodbudil jo je tudi Jamie Oliver Kot ambasadorka Food Revolution Day že tretje leto zapored organizira tudi dogodek družabnega kuhanja za otroke in družine, ki se pridružuje mednarodni pobudi slavnega kuharja Jamieja Oliverja.

"Še nikoli ni bilo tako pomembno izobraževanje otrok o zdravi prehrani kot v današnjem času, ko se povečuje število bolezni, povezanih z neustreznim prehranjevanjem. Otroci morajo vedeti, kako prehrana vpliva na njihova telesa in počutje," so zapisali na spletni strani tega mednarodnega dneva o ozaveščanju o prehrani otrok. Po svetu je 42 milijonov otrok mlajših od pet let, ki imajo prekomerno težo.

Oliver se je tako v okviru svoje pobude sprožil tudi mednarodno peticijo, s katero želijo pri vladah gospodarsko najmočnejših držav (G20) doseči vključitev izobraževanje o zdravi prehrani v redne šolske programe.

Vsako leto tej pobudi pridruženi posamezniki in pripravijo dan, posvečen temu vprašanju. Letos bo to 15. maja. Irena Tomažin ga bo organizirala v mestni igralnici Mala ulica.

Zgodile se bodo ustvarjalne kulinarične delavnice za otroke in starše ter okrogla miza z izhodiščnim vprašanjem, kako v prehrani otrok zmanjšati sladkor. Posebej za vrtce in otroke pa je v sodelovanju s partnerji zasnovala tudi nagradni natečaj na temo skuštranega brokolija in povabila otroke k ustvarjanju receptov, risb, sestavljank, zamisli za lutkovno predstavo, pesmi in podobno.

Na delavnici pa bodo z najmlajšimi iz brokolija pripravljali juho. "Skupno, igrivo kuhanje in sproščeno ustvarjanje otroke spodbudi in opogumi, da z veseljem spoznavajo, režejo, tipajo in okušajo zelenjavo (tudi surovo) ter z zanimanjem in ponosom okušajo to, kar so sami skuhali." Tako so pripravljeni poskusiti tudi koromač, brokoli, zeleno in druge, morda nekoliko bolj po okusu, zahtevne jedi. S tem pa je narejen korak naprej v smer raznolike in zdrave prehrane.

Zdrava juhica je bila tudi že nagrajena Za projekt Zdrava juhica je Irena Tomažin v letu 2012 prejela 1. nagrado na natečaju Družbena inovacija. Organiziral ga je Sklad 05 - ustanova za družbene naložbe v sodelovanju s SKUP, Brez dobička in ŠENT, izbor je potekal v okviru mednarodne konference 3. Dnevi socialne ekonomije 2012. V letu 2013 pa je zmagala tudi na natečaju INATRI - Ideja, Invencija, Inovacija, ki se je odvijal v organizaciji GZS Zbornice osrednjeslovenske regije v sklopu dogodka Izzivi gospodarskega razvoja.

Svoje znanje in izkušnje bo v kratekm združila tudi v knjigi, kjer bo predstavila osnovne in pomembne strokovne informacije o zdravi prehrani otrok, v njej pa tudi na sproščen način podajala ideje in recepte za obedovanje.

Ne spreglejte