Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2015,
15.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 10. 3. 2015, 15.44

6 let, 7 mesecev

Kupila preveč pirinih luščin, nato pa iz tega naredila posel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko združiš prijetno s koristim, je uspeh skoraj zagotovljen. To je uspelo tudi Sonji Klemenčič, ki je od želje po boljšem spancu prišla do prav posebne ideje.

Kot pripoveduje 55-letna Sonja Klemenčič, je že konec osnovne šole sedla za šivalni stroj, saj jo je delo z njim zelo veselilo. Kot samouk je vedno rada nekaj ustvarjala, tako zase kot za družino, prijatelje in pozneje tudi za dodaten zaslužek.

Ko se je pred skoraj dvema letoma podala na samostojno podjetniško pot, si je v želji po boljšem spancu zaželela vzglavnik, polnjen s pirinimi luščinami. Odločila se je, da ga naredi sama, a je lahko kupila zgolj celo vrečo luščin, ki pa jih je bilo za en sam vzglavnik preveč.

Tako se ji je porodila ideja, da bi lahko naredila več vzglavnikov in jih nato ponudila tudi na trgu, pod imenom Eko vzglavniki

Vsak izdelek je drugačen Ker so bili tudi prijatelji nad njenimi izdelki navdušeni in polni dodatnih idej, je poprijela za delo in začela ustvarjati. Tako se je ponudba hitro razširila, poleg vzglavnikov pa so nastali tudi blazinice, valji, "ovratnice", pozneje pa tudi blazine za pse in mačke. "Moji izdelki so unikatni, za posebne priložnosti ali posebne osebe, ker uživam v ustvarjanju, je vsak izdelek drugačen, saj ne maram uniformiranosti," je povedala Sonja, ki ima sicer končano srednjo trgovsko in ekonomsko šolo.

Eko polnila Vzglavniki in drugi Sonjini izdelki imajo prav posebna polnila, in sicer gre za eko polnila. Izbirate lahko med piro in ajdo, živali pa imajo na voljo tudi praprot. Po želji nato dodaja še na primer sivko, meto in meliso.

O pozitivnih učinkih takšnih vzglavnikov je Sonja največ prebrala na spletu, precej pa je izvedela tudi v prijateljskih krogih. Še vedno pa se, kot pravi, veliko uči še naprej.

"Ker sta ajda in pira sončni žiti, se zdravilna moč vzglavnikov ohranja s pomočjo sonca, zato luščine najmanj od dva- do trikrat na leto zračimo na soncu," je pojasnila Sonja in dodala, da velikost vzglavnika preprosto prilagodite z zadrgo.

Ne samo za spanje Kot smo že omenili, je Sonja začela z vzglavniki in nato nadaljevala s preostalimi pripomočki. Od blazin za v avtomobile do blazinice za zapestje med uporabo računalniške miške.

"Nadležna bolečina v podlahti, slabša gibljivost zapestja in prstov – to je le nekaj poškodb, ki se lahko pojavijo ob prepogosti uporabi računalniške miške. Večina ljudi, ki uporabljajo računalnik, dnevno pri uporabi miške izvaja ponavljajoče se gibe, ki močno obremenijo roko," je dejala Sonja.

Zato je blazinica iz ajdovih luskin, ki ima tudi to lastnost, da dobro vpija in dolgo ohranja temperaturo, preprosta rešitev, za povrhu pa jo lahko uporabljamo tudi za hladne ali tople obloge.

To so le nekateri izmed načinov, kako lahko uporabimo izdelke iz teh naravnih polnil, odzivi na njihove pozitivne učinke pa so zelo dobri. Za zdaj se po Sonjinih besedah s to dejavnostjo še ne da preživeti, zato se ukvarja tudi z drugimi stvarmi, a glede na to, da se vedno več ljudi vrača k naravi, je na dobri poti.

Kaj pa mačke in psi? A Sonja pri svojem delu ne razmišlja samo o ljudeh, ampak ima v mislih tudi živali. Zakaj ne bi tudi živali imele lažjega spanca ali počitka?

"Blazina za muce, polnjena z luščinami ajde, je najbolj zdravo ležišče, kar si ga lahko zamislimo," je dejala Sonja ter pojasnila, da mucam lajša bolečine in alergije, pozdravi bolečine oči, ušes in sklepov.

Zanimiv je podatek, da muce ležijo izključno na blazini s polnilom iz ajde, psi pa na blazini s polnilom iz pire. Učinek pri psih je podoben kot pri mačkah, saj so lastnosti obeh žit podobne.

Ob tem Sonja izpostavi pomemben podatek, in sicer da so tudi psi in mačke lahko alergični na pršice, na kar nakazuje izcedek iz nosu in oči. Zato bi jim morali privoščiti bolj udobno in prijazno ležišče, še meni Sonja, ki si želi samo to, da bi še naprej ustvarjala in širila pozitivno energijo.

Ne spreglejte