SiolNET. Siol Plus
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Homeopatija: medicina ali zdravilstvo?

1

termometer

Slovenija je poleg Švedske edina država v Evropski uniji, kjer mora zdravnik, ki želi bolnike zdraviti tudi s homeopatijo, vrniti licenco in kjer homeopatija in klasična medicina nista komplementarni.

Leta 2007 so v Sloveniji sprejeli zakon o zdravilstvu, ki homeopatijo (poleg tradicionalnega kitajskega zdravilstva, ajurvede in drugih) opredeljuje kot zdravilski sistem, ki ga lahko izvajajo zdravilci – osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete, pridobljena znanja iz homeopatije in veljavno licenco, ki jo lahko pridobijo le z odobritvijo zdravniške zbornice. Hkrati pa to področje ureja tudi zakon o zdravniški službi, ki so mu leta 2008 dodali člen, ta predvideva začasen odvzem licence zdravniku, ki opravlja zdravilsko dejavnost.

Globoko zakoreninjene mite o homeopatiji je za naš portal razdirala predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek, ki opozarja na potrebo po ureditvi zakona o zdravilstvu v skladu s sodobnimi evropskimi in svetovnimi smernicami združevanja in zbliževanja različnih medicin za dobrobit bolnika. Opozarja na odgovorno delo farmacevtov in pojasnjuje zadržke zdravniške stroke do komplementarnosti klasične in alternativne medicine.

Po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije so do zdaj zaradi ukvarjanja s homeopatijo eni zdravnici izrekli javni opomin, eni, konkretneje Darji Eržen, proti kateri so po tem, ko je umrl njen bolnik z malarijo, zdravila ga je s homeopatijo, vložili tožbo, pa so licenco odvzeli. Postopek se je leta 2008 končal z obsodbo zdravnice. Ta je po dolgih letih medijskega molka za SiOL izrazila obžalovanje, da so v javnost prišli nekateri podatki, s čimer so kršili zdravniško etiko, medtem ko o dotičnem primeru tudi danes ne želi govoriti.

Preverili smo tudi mnenja nasprotnikov homeopatije. Pogovarjali smo se z Jankom Kersnikom, predstojnikom Katedre za družinsko medicino na medicinski fakulteti v Mariboru, ki homeopatiji ne verjame, ji pa ne nasprotuje, saj meni, da za njeno učinkovitost ni dokazov, in Jožetom Trontljem, predsednikom Komisije za medicinsko etiko, ki je prepričan, da bi združitev homeopatije in klasične medicine postavila na glavo temelje zdravniške stroke, podrla strokovne standarde in medicino vrnila v predznanstveno dobo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin