Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2011,
11.51

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Homeopatija

Četrtek, 7. 7. 2011, 11.51

5 let

"Najpomembnejši je usmerjen pogovor z bolnikom"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Irena Gorišek razbija zakoreninjene mite o homeopatiji, razmišlja o odgovornosti farmacevtov in zadržkih zdravniške stroke do komplementarnosti klasične in alternativne medicine.

Kako bi laiku na preprost način pojasnili definicijo homeopatije? Homeopatija je sistem zdravljenja, ki temelji na načelu podobnosti, kar pomeni, da lahko zdravilo, ki bo pri zdravem človeku sprožilo določene simptome, pri bolniku podobne simptome zdravi. Pristop k zdravljenju je individualen, vsakemu bolniku se določi zdravilo na podlagi njegovih karakterističnih simptomov, kar pomeni, da lahko dobijo bolniki kljub isti diagnozi različna zdravila. Kaj je po vašem mnenju dodana vrednost homeopatije v primerjavi s klasično medicino? Homeopatija je samostojen sistem zdravljenja. V določenih primerih lahko nadomesti zdravljenje s šolsko medicino, včasih jo dopolni. Na ta način lahko zmanjšamo porabo konvencionalnih zdravil, se izognemo njihovim stranskim učinkom. Skratka bolj varno, bolj poceni in bolj zdravo zdravljenje.

Zakaj se mora zdravnik homeopat odreči zdravniški licenci? Ali je vrnitev med zdravnike "uradne" medicine možna in ali se pri nas to pogosto dogaja?

Zakon o zdravniški službi določa, da se zdravniku, ki opravlja zdravilsko dejavnost, licenca ne podeli oziroma se mu jo odvzame za čas opravljanja zdravilske dejavnosti. Vrnitev je verjetno možna, takšnega primera pri nas še ni bilo. Menimo, da je potrebno treba zakon v tem delu spremeniti in ga urediti v skladu s sodobnimi evropskimi in svetovnimi smernicami združevanja in zbliževanja različnih medicin za dobrobit bolnika.

Na podlagi česa zdravnik homeopat postavi diagnozo pacienta? Ali je to le na podlagi pogovora in opazovanja sprememb ali so vključene tudi laboratorijske raziskave?

V homeopatiji ni diagnoz, te uporablja šolska medicina. Včasih so te diagnoze za homeopatsko zdravljenje tudi pomembne, večinoma pa služijo le za boljše razumevanje in prognoziranje zdravljenja. Iz istega razloga so pomembne tudi laboratorijske preiskave. Za pravilno izbiro homeopatskega zdravila je najbolj pomembna dobra anamneza, to je usmerjen razgovor z bolnikom.

Kaj bi po vašem mnenju kombinacija klasične in alternativne medicine prinesla pacientom in kaj farmacevtski industriji?

Kombinacija šolske in komplementarne oziroma alternativne medicine bi bolnikom dodala učinkovite možnosti zdravljenja, z manj stranskimi učinki in večjo terapevtsko širino. Seveda pa bi se na ta način verjetno znižala poraba konvencionalnih zdravil.

Kakšen je odnos zdravnikov šolske medicine do zdravnikov homeopatov?

Odnos zdravnikov šolske medicine do zdravnikov homeopatov je različen. Nekateri jih podpirajo, jim pošiljajo bolnike, za katere mislijo, da bi jim lahko pomagali, nekateri se tudi sami odločajo za homeopatsko zdravljenje. Veliko pa je tudi takšnih, ki homeopatije ne odobravajo in tudi homeopatskih zdravnikov ne upoštevajo.

Zakaj ima slovenska zdravniška stroka zadržke do komplementarnosti šolske in alternativne medicine?

Slovenska zdravniška stroka ne odobrava metod zdravljenja, ki niso znanstveno preverjene in ker vso komplementarno in alternativno medicino na lahkotno nerazumljiv način (ne da bi se potrudila posamezne metode v resnici proučiti) pospravi pod streho znanstvene nepreverljivosti, ne sprejema drugačnih načinov zdravljenja.

Kdaj lahko pričakujemo enakovrednost tudi v Sloveniji?

To se tudi mi sprašujemo in odgovora še ni na obzorju.

Po lanskoletnih podatkih raziskave podjetja Mediana TGI, homeopatski medicini zaupa 18 odstotkov Slovencev, starih med 35 in 75 let, mlajši od 15 do 34 let pa še manj. Čemu pripisujete tako nizko stopnjo zaupanja?

To vprašanje težko komentiram, ker ne vem, kako je raziskava potekala. Glede na to, da homeopatija pri nas ni del zdravstvene dejavnosti in je zdravnikov homeopatov relativno malo, se mi ta odstotek ne zdi majhen.

Kakšno je vaše mnenje o prodaji homeopatskih zdravil v lekarni? Se bo farmacevt pacientu lahko posvetil v takšnem obsegu, kot je to možno v ordinaciji?

Prodaja homeopatskih zdravil v lekarnah bo naložila težko in zelo odgovorno delo farmacevtom, ki bodo morali res dobro poznati homeopatijo, da bodo lahko bolnikom svetovali, kdaj poiskati pomoč pri zdravniku homeopatu in kdaj jim lahko pomagajo le s farmacevtskim svetovanjem.

Kakšna je razlika med homeopatskimi in klasičnimi, uradnimi zdravili?

Razlika je v načinu priprave, v načinu delovanja, v načinu doziranja in ne nazadnje v ceni.

Pri kakšnih obolenjih se homeopatska zdravila obnesejo najbolje? Akutna, kronična, ...

Homeopatsko zdravljenje je učinkovito tako pri akutnih kot tudi pri kroničnih obolenjih. Ni učinkovito pri obolenjih, kjer je potrebno kirurško zdravljenje, in pa pri tistih obolenjih, kjer so tkiva že nepovratno poškodovana.

Ali pacient poleg homeopatskih zdravil dobi tudi dokument z navodili za uporabo in navedenimi možnimi negativnimi učinki?

Navodila za uporabo so na zloženki, ki jo pacient dobi ob pregledu. Tam so tudi na kratko razloženi tudi osnovni principi homeopatije. Po zdravilu je včasih možno kratko prehodno poslabšanje stanja, negativnih učinkov, kot jih poznamo pri konvencionalnih zdravilih, pa homeopatska zdravila nimajo.

Kakšna je razlika med homeopatskimi zdravili z nizko in visoko potenco?

Razlika je predvsem v načinu delovanja. Je pa pomembno, da se za vsakega pacienta izbere pravilna potenca z oziromglede na resnost obolenja in z ozirom glede na njegovo vitalnost.

Kateri razlogi so vas osebno pripeljali v homeopatske vode?

Ko v nekem trenutku ali pa v neki stiski začutiš, da šolska medicina nima odgovorov na vsa vprašanja, ki jih življenje oziroma bolezen odpira, začneš iskati odgovore tudi izven zunaj nje. Mene je homeopatija prepričala s svojim sistematičnim in logičnim pristopom k razumevanju bolezni in zdravljenja in mi dala potrditev tudi z učinkovitostjo pravilno izbranih homeopatskih zdravil.

Kakšni so cilji Slovenskega homeopatskega društva?

Slovensko homeopatsko društvo si že od svoje ustanovitve 1992 dalje prizadeva za priznanje homeopatije kot zdravstvene dejavnosti, vendar tako na Zdravniški zdravniški Zbornici zbornici kot na Ministrstvu ministrstvu za zdravje naše pobude vedno naletijo na gluha ušesa.

Ne spreglejte