SiolNET. Siol Plus Dobra vest
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ilustratorka, ki v okviru svetovne pobude pripravlja pobarvanko za vse

4

termometer

 | Foto:
Pobuda Inktober umetnike po vsem svetu spodbuja, da vsak dan v oktobru narišejo vsaj eno ilustracijo. To počne tudi Nina Štajner, ki pa svoje pravljične podobe deli z vsemi, ki jih želijo pobarvati.

Da nekaj postane navada, pravijo, moramo to – pa naj gre za telovadbo, zajtrkovanje ali večerni sprehod – redno početi vsaj 30 dni. In ko se je ameriški ilustrator Jake Parker pred šestimi leti odločil izboljšati svoje risarske spretnosti in svoj hobi spremeniti v redno, vsakodnevno opravilo, je bil njegov načrt preprost. Vsak dan v oktobru narisati vsaj eno risbo.

Enaintrideset dni, prav toliko risb Svoje risbe je začel objavljati na družbenih omrežjih in jih označil z značko #inktober. Ink je angleška beseda za črnilo. Njegova ideja se je kmalu razširila med kolegi, nato pa prestopila meje, spodbudila ilustratorje po vsem svetu in navdušila ljubitelje risanih podob.

Črnilo, oktobrski spremljevalec slovenskih ilustratorjev Med njimi so tudi podobe slovenskih avtorjev. Ilustratorka Nina Štajner se je pobudi prvič pridružila pred dvema letoma, a ji zaradi pisanja diplome ni uspelo risati vsak dan. Znova je poskusila lani in objavila 20 ilustracij, letos pa namerava ustvariti 31 oktobrskih ilustracij.

Oktobrske ilustracije kot pobarvanka za vse Pri projektu #inktober jo zabava prav to, da ima pred seboj cilj. Da pa bodo njene oktobrske ilustracije zares nekaj posebnega, si jih je zamislila kot pobarvanke. "Na koncu bom risbe s črnilom združila v celoto, morda celo naredila knjižico ali brošuro," pravi mlada umetnica, ki s svojimi ilustracijami navdušuje na tisoče ljudi, ki ji sledijo na Instagramu.

Že zdaj pa kakšno od ilustracij naloži v spletno mapo, od koder si jo lahko vsakdo shrani na svoj računalnik, natisne in pobarva. Zelo je vesela odziva ljudi, ki ji nato pošiljajo fotografije pobarvanih ilustracij.

Jake Parker, ilustrator in pobudnik Inktobra

A photo posted by Jake Parker (@jakeparker) on

Matej de Cecco, stripar in ilustrator

A video posted by Matej de Cecco (@de_cecco) on

Ilustratorka Tjaša Malalan

A photo posted by @tjasalan on

Slovenski ilustrator Rokki Stuff

A photo posted by @rokkistuff on

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin