TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 11.14

8 let

Še dva mariborska gradbenika v prisilno poravnavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mariborski gradbeni podjetji Stavbar gradnje in MTB sta v torek in sredo na mariborsko sodišče vložili vsako svoj predlog za prisilno poravnavo.

Prvo ima že od konca februarja blokiranih vseh pet računov, še slabše pa so poslovne razmere v družbi MTB. Obe podjetji sta še konec lanskega leta prejeli 50-odstotno jamstvo države za najem posojil. "Javnost želimo obvestiti, da omenjeni predlog v nobenem primeru ne bo vplival na izvedbo investicij, ki so v teku ali pripravi, tako tistih, ki so pridobljene na javnih razpisih, in tistih, ki se in se bodo izvajale za naročnike z lastnim financiranjem," je vse, kar je bil za zdaj preko sporočila za javnost pripravljen povedati direktor MTB Viktor Lednik. Podjetje leto 2008 sklenilo z 200.000 evri izgube Po za zdaj javno dostopnih informacijah je podjetje leto 2008 sklenilo z 200.000 evri izgube in imelo za 69 milijonov evrov posojil. Neuspešen je bil njihov 12 milijonov evrov vreden projekt Centrum v središču Maribora, ki trenutno stoji.

Družba Stavbar z devetimi milijoni bilančne izgube

Družba Stavbar gradnje pa ima glede na podatke iz poročila, ki ga je v torek priložila k predlogu za prisilno poravnavo, 57 milijonov evrov kratkoročnih ter 11 milijonov evrov dolgoročnih finančnih in poslovnih obveznosti. Podjetje je v preteklem letu ustvarilo skoraj 30 milijonov evrov prihodkov, leto pa zaključilo z devetimi milijoni bilančne izgube. Med največjimi upniki je mariborska družba Mikro+Polo, med ločitvenimi upniki pa se največkrat omenjata NKBM in Probanka.

Obema podjetjema je skupno to, da sta še konec lanskega leta oz. v začetku letošnjega prejela polovično jamstvo države za sklenitev posojilnih pogodb. Ob tem pa nekateri mediji opozarjajo, da skoraj sočasen predlog za prisilno poravnavo obeh družb ni naključen, saj podjetji že nekaj časa tesno sodelujeta.

Ne spreglejte