Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
3. 11. 2015,
13.15

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

osebne finance dražba stanovanj Dunajski mozaik nepremičnine DUTB

Torek, 3. 11. 2015, 13.15

7 mesecev, 2 tedna

Na dražbi luksuznih stanovanj zanimanje le za manjše enote

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stečajnemu upravitelju Leonu Benigarju Tošiču je na dražbi uspelo prodati tri od sedmih stanovanj ob Dunajski cesti v Ljubljani. Trosobno stanovanje je bilo z davkom prodano za 150 tisočakov.

Na javni dražbi v Ljubljani se je zbralo 15 dražiteljev, ki so se potegovali za nakup stanovanj v objektu Dunajski mozaik. Nadstandardni objekt je gradilo podjetje Mreža JIT, ki je februarja letos pristalo v stečaju, neprodana stanovanja pa so bila prenesena na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta sicer ni edini upnik, je pa največji.

Največ zanimanja so dražitelji pokazali za manjša stanovanja, za stanovanja, večja od 80 kvadratnih metrov, pa varščine ni vplačal nihče. Najvišja izklicna cena za 83 kvadratnih metrov stanovanja z osmimi kvadrati terase, ki se je še pred štirimi leti prodajalo za 300 tisočakov, je bila danes postavljena pri 191 tisočakih. A kljub temu zanimanja ni bilo.

Po izklicni ceni prodano le eno stanovanje 57 kvadratnih metrov veliko stanovanje v prvem nadstropju z dvema parkirnima mestoma v podzemni garaži je bilo prodano po izklicni ceni 110 tisoč evrov oziroma 2.100 evrov za kvadratni meter.

Za 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje s prav tako dvema parkirnima prostoroma je varščino v višini desetih odstotkov izklicne cene vplačalo šest dražiteljev. Z zviševanjem cene po tisoč evrov je bilo na koncu prodano za 109 tisočakov.

Najbolj se je boj med kupci razvnel za stanovanje velikosti 70 kvadratov in dvema parkirnima mestoma. Trije dražitelji so izklicno ceno v višini 121 tisoč evrov dvignili na 137 tisočakov. Po plačilu davka bo kupec zanj odštel 150 tisoč evrov, kar znese več kot 2.100 evrov za kvadratni meter.

Moški srednjih let nam na vprašanje, s kakšnim namenom je kupil nepremičnino, ni želel odgovoriti.

Kupci bodo morali plačati še davek Stečajni upravitelj je tako na dražbi skupaj iztržil 356 tisoč evrov, kar je 22 tisočakov več od izklicnih cen. K vsem prodajnim cenam bodo morali kupci prišteti še 9,5-odstotni davek na dodano vrednost.

Stečajnik zadovoljen z izplenom "Glede na visoko postavljene izklicne cene sem z izkupičkom zadovoljen. Pričakoval sem, da bo izplen na prvi dražbi slabši," je po koncu dražbe dejal Leon Benigar Tošič, ki jo je tudi vodil. Sam je bil sicer stanovanja pripravljen prodajati po nižjih izklicnih cenah, a DUTB na to ni pristal.

"Če bi bile izklicne cene za 30 odstotkov nižje oziroma postavljene v višini ocenjene vrednosti stanovanj, bi prodali vseh sedem stanovanj. Izplen bi bil verjetno enak današnjemu ali celo večji. Tisti kupec, ki je danes kupil stanovanje za 137 tisočakov, bi ga kupil tudi po nižji izklicni ceni, saj bi dražitelji med seboj tekmovali, kdo bo stanovanje dobil," je prepričan Benigar Tošič.

Višina izklicnih cen na drugi dražbi še ni znana Preostala štiri neprodana stanovanja bo stečajnik prodajal na drugi dražbi, višine izklicnih cen pa ne more napovedovati. "To bo odvisno od zahtev DUTB. Glede na dejstvo, da po današnjih izklicnih cenah ni bilo prevelikega zanimanja, bomo upnika pozvali, naj še enkrat premisli," je dejal.

Garancije za na dražbi kupljena stanovanja ni Dražba je potekala po načelu videno – kupljeno. To z drugimi besedami pomeni, da za stanovanja, ki so bila zgrajena že leta 2009, ni mogoče uveljavljati garancije. Vsakršne napake, kot je zamakanje in posledičen pojav plesni, tako krije kupec sam.

Na zamakanje in vonj po plesni v enem izmed prodanih stanovanj v prvem nadstropju nas je opozorila tudi udeleženka dražbe, kar je potrdil tudi stečajni upravitelj. Dodal je, da zamaka tudi v nekaterih skupnih prostorih objekta in na fasadi.

"To bo moral na stroške stanovalcev urediti obstoječi upravnik, ki je tudi že pridobil predračun za sanacijo objekta. Ta znaša okoli 200 tisoč evrov," je opozoril Benigar Tošič. To pomeni, da si bo 33 etažnih lastnikov stroške sanacije med seboj delilo glede na velikost stanovanja, v povprečju pa bodo morali lastniki odšteti po okoli šest tisoč evrov.

Hipotekarnega posojila za stanovanja na dražbi ni mogoče dobiti Ker so banke še vedno upnice na dražbi ponujenih stanovanj, ta še niso prosta bremen. Morebitni kupci tako sploh ne morejo dobiti bančnega posojila, ki bi ga zavarovali s hipoteko na kupljeno nepremičnino. Bremena se bodo brisala šele nekaj mesecev po nakupu stanovanja. Kupec lahko edinole zavaruje posojilo s hipoteko na kakšno drugo nepremičnino.

Med nepremičninami propadlega podjetja Mreža JIT najdemo tudi stanovanja v vila bloku v Gameljnah in v Portorožu. Dražbe zanje so razpisane v začetku decembra.

Ne spreglejte