Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
27. 5. 2015,
14.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 27. 5. 2015, 14.37

6 let, 7 mesecev

Kakšne dividende bodo letos izplačevala slovenska podjetja?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lastniki slovenskih delnic lahko tudi letos pričakujejo visoke dividende. Povprečna dividendna donosnost 14 največjih slovenskih podjetij znaša 3,8 odstotka. Kateri delničarji bodo ostali brez?

Če v analizo, ki so jo pripravili v Gorenjski borznoposredniški hiši (GBD), vključimo le podjetja, ki bodo letos dividende izplačala, pa se dividendna donosnost poveča na dobrih pet odstotkov. Delničarji štirih podjetij bodo letos zaradi izgub in prevelike zadolženosti ostali brez udeležbe pri dobičku podjetij. Absolutno najvišje dividende si obetajo delničarji Salusa, Petrola, Telekoma Slovenije in Cinkarne Celje.

"Pred leti je bila visoka dividendna donosnost ljubljanske borze posledica podcenjenih delnic. Danes na žalost ni več tako in v večini primerov je visoka dividendna donosnost posledica visokega izplačila dobička. Dolgoročno to lahko pomeni, da bodo ta podjetja vlagala manj v razvoj in rast in da se bodo širila počasneje od konkurentov," opozarja finančni analitik Domen Granda iz GBD.

Pri tem dodaja, da nakup delnic podjetja izključno na podlagi visoke dividendne donosnosti ni vedno modra odločitev. "Bistveno pomembnejše od dividend so možnosti prihodnjega poslovanja," pravi Granda.

Na presečni datum vrednost delnice običajno upade V ceno podjetja na borzi so večinoma že vključene bodoče dividende in zato običajno po izplačilu dividende cena na borzi upade za višino dividende.

"To je logično, saj se tudi temeljna vrednost podjetja zniža za višino izplačane dividende. Za vlagatelje je tako zelo pomembno, kdaj je presečni datum oziroma prvi trgovalni dan brez upravičenosti do dividende. Na ta dan se vrednost podjetja in delnice namreč običajno zniža," pojasnjuje finančni analitik.

Lastniki lahko sicer na skupščini dividendo zavrnejo ali predlagajo in izglasujejo njeno višjo vrednost.

Delničarjem Salusa 30 evrov dividende V letošnjem letu je mimo že presečni dan za Petrol in Telekom Slovenije. Prvi bo izplačal 11,7 evra na delnico, drugi deset evrov. Vmesno dividendo v višini deset evrov je izplačal Salus, delničarji pa si lahko obetajo še dodatnih 20 evrov dividende.

Zaradi izredne dividende bodo letos zadovoljni tudi delničarji Zavarovalnice Triglav. S predlogom za izplačilo dividende v višini enega evra so letos pozitivno presenetili iz Term Čatež.

Tabela z več podatki se nahaja tukaj.

V Alpetourju višina dividende še negotova Uprava Alpetourja kljub temu, da je podjetje pod odložnimi pogoji že prodano nemški Arrivi, predlaga izplačilo dividende v višini štiri evre po delnici.

"Kakršnokoli izplačilo dividende pomeni neposredno znižanje vrednosti in zato dvomim, da bo Arriva pripravljena sprejeti plačilo kupnine v višini 55 evrov, če se izplačilo zgodi. Bolj verjetno je, da bi potem Arriva znižala ponudbo na 51 evrov. Na skupščini bo verjetno konzorcij prodajalcev glasoval proti izplačilu dividende. Lahko, da bo celo Arriva že imela v lasti večino glasovalnih pravic," opozarja analitik Granda.

Brez dividend bodo letos ostali delničarji Žita, Gorenja, Intereurope in Mercatorja Uprava Žita je zaradi postopka prodaje predlagala, da se bilančni dobiček prenese v prihodnja leta. Zaradi zadolženosti dividende ne bosta izplačala Gorenje in Intereuropa, zaradi izgube v lanskem letu pa dividende ne bo izplačal Mercator.

Ne spreglejte