Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2014,
19.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

donos

Sreda, 12. 2. 2014, 19.08

7 let, 2 meseca

Zahtevan donos na slovenske obveznice najnižje po pomladi 2011

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je na sekundarnem trgu po uspešni najnovejši izdaji državnih obveznic danes znova znižala in je na najnižji ravni po pomladi 2011.

Donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 je danes upadel za 0,15 odstotne točke in je bil na elektronski borzi MTS ob 17.30 uri pri 4,33 odstotka.

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 2,61 odstotne točke.

Slovenija se je sicer z izdajo pet- in desetletnih dolarskih obveznic ta teden zadolžila za 3,5 milijarde dolarjev, izdaja pa je bila po mnenju poznavalcev obvezniškega trga uspešna.

Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic se je začel močno zviševati marca lani, in sicer zaradi špekulacij, da bo Slovenija po Grčiji, Irski, Portugalski, Španiji (za bančni sistem) in Cipru naslednja v vrsti za mednarodno finančno pomoč.

Minister Čufer: Postali smo razmeroma zadolžena država Obrestna mera je tako aprila lani za kratek čas celo presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča več vzdržnega zadolževanja.

Zahtevana donosnost je nato opazneje začela upadati decembra lani po objavi obremenitvenih testov slovenskih bank. Ti so pokazali, da znašajo kapitalske potrebe v zaostrenih razmerah v osmih slovenskih bankah nekaj manj kot pet milijard evrov, Ljubljana in Bruselj pa sta izrazila prepričanje, da bo lahko Slovenija svoj bančni sistem rešila brez zunanje pomoči.

Finančni minister Uroš Čufer je sicer danes opozoril, da je Slovenija v zadnjih letih postala razmeroma zadolžena država, dolg pa se bo vsaj še dve leti zviševal.

Napovedal je, da bo morala Slovenija letos še enkrat na trg, druga zadolžitev pa bo po njegovih besedah v evrih, saj trenutna struktura trga in pričakovane spremembe na njem narekujejo, da se je bilo najprej ugodneje zadolžiti v dolarjih in nato v evrih.

Ne spreglejte