Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2008,
16.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 26. 6. 2008, 16.05

6 let, 7 mesecev

Vlada o gospodarskih temah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je na seji med drugim sprejela uredbo o ureditvi trga z vinom in poročilo o rabi biogoriv za leto 2007.

Bistvo sprejete uredbe o ureditvi trga z vinom so ukrepi podpor vinarskemu sektorju za promocijo, izobraževanje in svetovanje za sodelovanje na sejmih, izobraževanje vinarjev, tržne raziskave in svetovalne storitve. Namen podpor je ustvarjati prijaznejše pogoje za razvoj in prilagajanje razmeram na trgu. Subvencije za ekološka vozila Vlada je sprejela shemo za spodbujanje nabave okolju prijaznejših težkih tovornih vozil. Ministrstvo za promet se je v dogovoru z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije 24. januarja zavezalo, da bo vlada zagotovila subvencije za vsa kupljena ekološka tovorna vozila z motorji najvišjega ekološkega standarda v višini štiri milijone evrov. Za subvencije je predvidenih štiri milijone evrov, podeljevali pa jih bodo prek javnega razpisa, ki ga bo izvedel Ekološki sklad RS. Upravičenci bodo lahko dobili od 2000 do 4000 evrov pomoči na novo vozilo.

Vlada sprejela poročilo o rabi biogoriv za leto 2007. Lani so v prometu v Sloveniji nadomeščali pogonska goriva mineralnega izvora predvsem z biodizlom ter v veliko manjšem obsegu z drugimi biogorivi, kot sta bioetanol in ETBE - etilentetrabutil eter. Biodizel se je kot pogonsko gorivo uporabljal kot čisti oziroma 100-odstotni biodizel in v mešanici z običajnim, fosilnim dizelskim gorivom. Večina biogoriva je bila prodana kot mešanica biodizla in dizla, pri čemer vsebnost biodizla ni presegala pet odstotkov.

V stanovanjsko shemo vključenih 27.878 pogodb V nacionalno stanovanjsko varčevalno shemo je bilo konec vključenih 27.878 aktivnih varčevalnih pogodb, do konca leta pa je uspešno končalo varčevanje shemi 56.411 varčevalcev, je razvidno iz poročila sklada za lani, ki ga je danes sprejela vlada. Sklad ocenjuje, da je skupnih sredstev, s katerimi so varčevalci lahko razpolagali ob koncu varčevanja, 1,37 milijona evrov. V letu 2007 je sklad 37.463 upravičenim varčevalcem v shemi izplačal za 3,8 milijona evrov premij.

Vlada izdala uredbo o sežiganju odpadkov, s katero so izpolnjene zahteve zakona o varstvu okolja o nadomestitvi vseh pravilnikov, ki so do njegove uveljavitve urejali področje ravnanja z odpadki, z uredbami, in v slovenski pravni red prenaša direktiva o sežiganju odpadkov.

Vlada o bioloških odpadkih Vlada je sprejela uredbi o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki ter o ravnanju z odpadnimi jedilnimi olji in mastmi, ki nadomešča dosedanja pravilnika. Uredbi ohranjata vsebino pravilnikov, določata pa še, da zbiralcu kuhinjskih odpadkov oz. odpadnih jedilnih olj in masti ni treba pridobiti okoljevarstvenega dovoljenja, ampak le potrdilo o vpisu v evidenco zbiralcev odpadkov, da izvajalec javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki stori prekršek, če ne uvede ločenega zbiranja komunalnih odpadkov oz. prepuščanja odpadnih jedilnih olj v zbirnih centrih , da je treba upoštevati vsebino operativnega programa varstva okolja na področju ravnanja z biološko razgradljivimi odpadki in z ločeno zbranimi frakcijami komunalnih odpadkov, ter globe za storjene prekrške.

Ministrski zbor je sprejel spremenjeno uredbo o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja, ki odpravlja napake oz. pomanjkljivosti, ki so jih opazili pri izvajanju postopkov izdaje okoljevarstvenih dovoljenj za naprave, ki povzročajo onesnaževanje okolja večjega obsega, v skladu s predpisom, ki ureja vrste dejavnosti in naprav (tako imenovana IPPC dovoljenja).

Odslej se bodo lahko ladinke tudi gojile Vlada je sprejela spremenjeni uredbi o koncesiji za gojenje školjk za območji Debelega rtiča in Sečovelj, ki urejata podelitev koncesije za rabo morja za gojitev morskih školjk, in sicer mediteranskih klapavic in ladink. Doslej so se ladinke v Sloveniji lahko le prosto nabirale, odslej pa bi se lahko tudi gojile.

Vlada izdala uredb glede zbirateljskih kovancev ob 100-letnici prvega poleta z motornim letalom na Slovenskem in 100-letnici rojstva slikarja Zorana Mušiča. Predvidoma bodo izdali 6000 zlatnikov z nominalno vrednostjo 100 evrov, 8000 srebrnikov z nominalno vrednostjo 30 evrov in 300.000 dvokovinskih kovancev z nominalno vrednostjo tri evre. V letu 2009 je sicer predvidena izdaja spominskih kovancev za dva evra ob 10. obletnici Ekonomske in monetarne unije.

Vlada je na seji ustanovila tudi komisijo za proučitev okvare v Nek.

Ne spreglejte