Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2012,
11.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 2. 10. 2012, 11.05

7 let, 2 meseca

V SIPS pozivajo k transparentni izbiri predsednika uprave Luke Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sindikatu izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) z zaskrbljenostjo spremljajo potek imenovanja novega predsednika uprave Luke Koper in pri tem pozivajo k transparentni izbiri.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal predsednik sindikata Predrag Topič, se pridružujejo stališču ministrstva za infrastrukturo in promet in drugi strokovni javnosti, ki govorijo o netransparentnih postopkih, ki dajejo vtis, da kadrovanje uprave Luke Koper vodijo lobiji in ne nadzorni svet družbe.

SIPS namreč združuje skoraj 300 delavcev, ki so zaposleni pri podizvajalcih storitev Luke Koper. Skupno število teh delavcev niha med 500 in 700, njihovih delodajalcev pa je približno 45. Izvajalci pristaniških storitev so vključeni v vse pristaniške dejavnosti in jim zato ni vseeno, na kakšen način in s kakšnimi nameni se uprave Luke Koper menjajo in imenujejo.

Ob tem so zapisali, da so pred kratkim izrazili nezadovoljstvo nad delom nadzornega sveta v današnji sestavi, saj da se kljub sprejetim dogovorom in smernicam za delo danes že nekdanje uprave ni storilo ničesar, da bi se položaj izvajalcev pristaniških storitev izboljšal. "V večini primerov se je namreč njihov položaj drastično poslabšal. Danes lahko trdimo, da so lanski spontani protest, ki se je začel zaradi eksistenčne stiske številnih zlorabljenih delavcev, ki niso imeli niti osnovnih pravic, številni zgolj zlorabili v lastne namene. Če damo na stran nekdanjo upravo Luke Koper, ki v 14 mesecih ni storila ničesar, se sprašujemo, kaj so v vsem tem času storili nadzorniki družbe, ko so videli, da se njihovi sklepi sploh ne realizirajo?"

Ob tem so v sindikatu spomnili tudi na izjavo ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača, ki je ob lanskoletnih protestih okrcal takratnega prometnega ministra Patricka Vlačiča in dejal, da "namesto da bi uprava in nadzorni svet storila vse za spoštovanje prava in odpravljanje problemov, ki so nastali, ker pravo ni bilo spoštovano, so se v bran pravu postavili delavci … dostojno plačilo za opravljeno delo in preprečevanje izkoriščanja pogodbenih delavcev, ki za Luko delajo prek posrednikov". Černač je takrat po njihovih besedah izpostavil, da je "problem izvajalcev pristaniških storitev preprosto rešljiv, saj bi se lahko ti delavci zaposlili oz. postavili v enak položaj z delavci Luke Koper in imeli enake možnosti ter plačilo za enako opravljeno delo".

V sindikatu se strinjajo, da so bili postopki nekrivdne razrešitve predsednika uprave Gregorja Veselka netransparentni in so družbi povzročili večjo materialno škodo. "Gre namreč za predsednika uprave, ki ni imel več zaupanja nadzornega sveta, v javnosti pa so o njegovem domnevnem škodljivem ravnanju pogosto govorili tako prvi nadzornik Janez Požar kot predstavniki delavcev Luke Koper v nadzornem svetu. Zato se sprašujemo, kakšna je bila podlaga za nekrivdno razrešitev in plačila odpravnine v višini 75.000 evrov in kdo bo za to odgovarjal?"

V sindikatu zato menijo, da so netransparentni tudi postopki izbire novega predsednika uprave Luke Koper. "Po do zdaj znanih informacijah se s kadrovanjem v Luki Koper ukvarjajo lobistične skupine in ne nadzorniki družbe. Glede na stalno slabo informiranje javnosti, delničarjev in investitorjev, smo resnično zaskrbljeni nad možnostjo, da bi Luko Koper ugrabile interesne skupine." Ob tem so zapisali, da je treba tako stanje ostro obsoditi in prekiniti ter hkrati raziskati vse okoliščine in morebitno osebno odgovornost posameznik nadzornikov.

V SIPS zato menijo, da mora novo vodstvo med svoje prioritete postaviti ravno razrešitev položaja izvajalcev pristaniških storitev. "Če trenutni nadzorniki, ki v 14 mesecih niso storili ničesar, da bi dobro znan problem tudi rešili, menijo, da niso kos tej nalogi, bi bilo edino smiselno, da ponudijo odstop in prepustijo mesto bolj sposobnim, ki jim bo zakonito poslovanje Luke Koper bolj pri srcu kot izpolnjevanje zahtev različnih lobističnih skupin."

Ne spreglejte