Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 2. 2014,
16.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 28. 2. 2014, 16.16

7 let, 2 meseca

V Pinusu v ponedeljek stavke ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Okoli 80 zaposlenih v Tovarni kemičnih izdelkov Pinus se je po zboru delavcev, na katerem jim je razmere pojasnil predsednik uprave Marko Klemenčič, odločili, da v ponedeljek ne bodo stavkali.

Kot je pojasnil vodja sindikata Smilijan Kodela, naj bi del januarske plače prejeli do 15. marca. Kodela je povedal, da so zaposleni preostanek decembrske plače prejeli, Klemenčič pa jim je znova govoril o poslih z ameriškim partnerjem, ki naj bi obetali boljšo prihodnost podjetja.

Zaostale obveznosti naj bi poravnali najpozneje do maja V celoti naj bi zaostale obveznosti do delavcev, vključno s prispevki, v podjetju poravnali najpozneje do maja. Čeprav so zaposleni skeptični do vnovičnih obljub, so se vseeno večinsko odločili, da v ponedeljek ne bodo ustavili dela.

Uprava in sindikat podjetja sta se nedavno v sporazumu strinjala, da je podjetje zaposlenim dolžno poravnati plači za lanski december in letošnji januar ter pripadajoče prispevke in davke od novembra lani. Najpozneje do danes bi morali delavci na svoje račune prejeti decembrsko in pol januarske plače, kar pa se ni zgodilo.

Prvi mož Pinusa je pred časom povedal, da naj bi bila prihodnost podjetja v prisilni poravnavi bolj svetla, saj naj bi jih čakala naročila iz tujine, ob tem pa jim je za nabavo surovin obljubljena tudi pomoč bank. Hkrati je takrat napovedoval tudi spremembo lastništva, saj naj bi tekli konkretni pogovori z bodočimi strateškimi partnerji.

Dejal, da je naredil vse, da podjetje pripelje do zdravega poslovanja Ta teden je dejal, da je v zadnjih dveh letih, odkar vodi podjetje, naredil vse, da ga pripelje do zdravega poslovanja, tega da je podjetje v likvidnostnih težavah, pa ne zanika. "V času, ko banke podjetjem ne nudijo podpore, ne glede na to, da posel imamo, ko se trudimo popraviti napake, ki so bile storjene v preteklosti, ko država ne glede na vse zahteva svoj delež, je poslovanje družbe zelo oteženo," je dejal Klemenčič.

Ob tem je dodal, da njihov cilj ostaja ohranitev delovanje podjetja s pomočjo strateškega partnerja, ki bo lahko vložil potrebna sredstva za zagon vseh Pinusovih zmogljivosti. Ves čas je, kot je dodal, skrbel za prednostno poplačilo plač delavcev z najnižjimi prihodki.

Kot je še dodal, delavce redno seznanja z vsemi odločitvami in težavami uprave, ne razume pa tistih, ki mu kljub temu, da je do sedaj pokazal, da si želi poštenega in uspešnega poslovanja, še zmeraj ne zaupajo in podjetje rušijo, namesto da bi s pozitivnim pristopom prispevali svoj del k njegovi rešitvi.

Ne spreglejte