Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2018,
7.58

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

stavka Štore Steel plače

Petek, 29. 6. 2018, 7.58

5 let, 10 mesecev

V družbi Štore Steel stavko po uri in pol prekinili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Štore Steel | Foto Reuters

Foto: Reuters

V štorski jeklarni so današnjo dveurno opozorilno stavko po uri in pol prekinili. Stavkovni odbor se je namreč z vodstvom Štore Steel dogovoril, da v ponedeljek ob 12. uri ponovno sedejo za pogajalski mizo, je za STA povedal vodja stavkovnega odbora Roman Čelešnik. V stavki je sicer sodelovalo od 80 do 90 delavcev od skupno 150 zaposlenih.

Osnovna stavkovna zahteva štorskih jeklarjev je 23-odstotni dvig plač. Po oceni predsednika Konfederacije slovenskih sindikatov Gvida Novaka podjetje posluje odlično, ima dovolj naročil, proizvodnja pa je rekordna. Največji problem so po njegovih besedah osnovne plače, ki so zelo nizke.

Znova je poudaril, da vodstvo železarne nadaljuje z grožnjami odpovedi delovnega razmerja in je zahtevalo celo seznam stavkajočih pred izvedbo stavke, ki je bila prvič napovedana za 25. maj, a je bila zaradi groženj vodstva družbe stavkajočim potem odpovedana.

Štore Steel na delovno sodišče s predlogom za presojo zakonitosti stavke

Vodstvo Štore Steel v celoti zavrača njegove očitke glede izključevanja iz pogajanj in groženj zaposlenim s strani vodstva podjetja, saj je zahtevalo le pravno podlago za izvedbo stavke. Ker so tolmačenja zakonskih podlag za izvedbo stavke na obeh straneh različna in zaradi možnih pravnih posledic za vse vpletene je podjetje Štore Steel na delovno sodišče vložilo predlog za presojo zakonitosti stavke.

V vodstvu družbe tudi navajajo, da spremembe in zvišanje plač, ki vključujejo splošen dvig osnovnih plač za sedem odstotkov, dvig vseh količnikov pogojev dela za 30 odstotkov ter vzpostavitev dodatnega, 40 odstotkov višjega, količnika pogojev dela za najbolj obremenjene zaposlene (namenjeno predvsem zaposlenim v jeklarni) začnejo veljati s 1. junijem.

"Z omenjenim kompromisnim dogovorom smo se hkrati zahtevam t.i. stavkovnega odbora po 25-odstotnem dvigu plač v obratu jeklarna približali za več kot polovico, pri pogajanjih in podpisu aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi pa je ves čas sodeloval tudi eden od članov t.i. stavkovnega odbora," še pojasnjujejo v upravi štorske železarne.

Vodstvo družbe je sicer sredi meseca zaključilo pogajanja o dvigu plač s sindikatom SKEI.

Zaradi groženj bo sindikat tudi dopolnil kazensko ovadbo zoper glavnega direktorja Štore Steel Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra, ki je bila vložena 28. maja.

 

Štore Steel
Novice Stavka v Štore Steel odpovedana zaradi groženj

 

SID banka podprla razvojni projekt družbe Štore Steel
Ne spreglejte