Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
13.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prisilna poravnava

Petek, 3. 6. 2011, 13.49

7 let, 2 meseca

Upniki Zvona Ena prijavili za 708 milijonov evrov terjatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prisilna upraviteljica Zvon Ena Holdinga Mojca Breznik je mariborskemu sodišču predložila osnovni seznam preizkušenih terjatev.

Kot je sporočila, je svoje terjatve v zakonskem roku prijavilo 48 upnikov v skupni vrednosti skoraj 708 milijonov evrov. Breznikova je priznala za dobrih 621 milijonov, prereka pa 86,5 milijona evrov terjatev. Breznikova je upnikom tako priznala za 318 milijonov evrov navadnih terjatev, 163,5 milijona evrov ločitvenih terjatev, 104 milijone evrov pogojnih navadnih terjatev in 25 milijonov evrov pogojnih ločitvenih terjatev.

Najvišjo terjatev prijavila NLB

Najvišjo terjatev je prijavila NLB, in sicer v višini 197,5 milijona evrov, prisilna upraviteljica jih je največji slovenski banki v državni lasti priznala za 148 milijonov evrov. Drugi največji upnik, sestrski Zvon Dva Holding, ki mu je sodišče v postopku prisilne poravnave prav danes rok za predložitev osnovnega seznama preizkušenih terjatev podaljšal za deset dni, je prijavil za 178,5 milijona evrov terjatev, ki so mu bile priznane v celoti.

Upniki pretežno cerkvenega finančnega holdinga so sicer na seji upniškega odbora pretekli teden upravo pozvali, da zaradi novonastalih razmer takoj pripravi alternativni program finančnega prestrukturiranja, ki bo upošteval nove okoliščine.

Maje se celotno gospodarstvo mariborske nadškofije

Zvon Ena Holding, ki je prek Gospodarstva Rast v večinski lasti mariborske nadškofije, je namreč tik pred stečajem, s tem pa se maje celotno gospodarstvo mariborske nadškofije. Pretekli teden je družba ostala brez lastniškega deleža v telekomunikacijski družbi T-2, s tem pa brez edine rešilne bilke pred dokončnim finančnim propadom. Zvon namreč ni sodeloval v dokapitalizaciji T-2, s tem pa ta najverjetneje prehaja v večinsko last Gratela.

Razlastitev Zvona Ena v njegovi najpomembnejši naložbi pa je le eden od dogodkov, ki najverjetneje pomeni dokončen zlom omenjenega holdinga. Zahtevo za njegov stečaj je namreč nedavno vložila NLB, NKBM pa je že pred časom z zasegom nekaterih vrednostnih papirjev začela unovčevati zavarovanja.

Ne spreglejte