Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 12. 2010,
11.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 4. 12. 2010, 11.10

7 let, 2 meseca

Turistični sektor poletno sezono ocenjuje slabše od napovedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavniki turističnega sektorja obdobje poletne sezone ocenjujejo slabše od napovedi, kaže indeks turističnega zaupanja Inštituta za turizem Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Čeprav je kazalo, da se zaupanje v razvoj turizma vrača, pa poletna sezona ni zadostila pričakovanjem, kar je povzročilo ponoven upad zaupanja.

V naslednjih mesecih naj bi bilo poslovanje slabše Razočaranje se je preneslo tudi na napovedi, saj so se te po konstantni rasti v zadnjih treh krogih anketiranja med turističnimi delavci ponovno poslabšale. Po postopnem vračanju poslovnega optimizma, turistični delavci v naslednjih štirih mesecih napovedujejo slabše poslovanje, kot bi bilo običajno pričakovati.

Optimistični indeksi zaupanja za Evropo in svet Nasprotno pesimistični poslovni sliki na ravni Slovenije pa so indeksi zaupanja za Evropo in svet optimistični. Tako ocene kot tudi napovedi so nad mejo zaupanja v razvoj turizma. Anketirani predstavniki turističnega sektorja v Evropi in svetu so mnenja, da so bili doseženi poslovni rezultati v obdobju poletne sezone (maj - avgust) boljši od običajnih za to obdobje. Hkrati boljše rezultate napovedujejo tudi za obdobje september - december.

Nižja letna rast mednarodnih turističnih prihodov Nižje ocene in napovedi za Slovenijo potrjuje tudi nižja letna rast mednarodnih turističnih prihodov v obdobju maj - avgust v primerjavi z Evropo in svetom. V Sloveniji je bil v maju in avgustu zabeležen upad v mednarodnih turističnih prihodih, medtem ko je v Evropi in svetu v vseh štirih mesecih razvidna visoka rast.

Svetovna turistična organizacija od leta 2003 izračunava indeks turističnega zaupanja, ki vsebuje svetovne in regionalne izračune. Na osnovi tako zbranih podatkov ni mogoče oceniti, kakšno je zaupanje v razvoj turizma v Sloveniji. To omogoča slovenski indeks turističnega zaupanja, ki ga od 1. januarja 2008 izračunava Inštitut za turizem Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo.

Ne spreglejte