Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
7. 3. 2017,
19.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Natisni članek

množično financiranje Žiga Berce Kickstarter

Torek, 7. 3. 2017, 19.11

6 let, 6 mesecev

To so najuspešnejši startup projekti v Sloveniji

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Startup. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Po letu, ko so Slovenci na različnih platformah za množično financiranje skupaj zbrali 1,8 milijona evrov, so se Niko Klanšek, Tilen Kegl in Žiga Berce odločili za podelitev crowdfunding oskarjev. Kdo jih je dobil?

Slovenci so prvo kampanjo na Kickstarterju prijavili leta 2012, do danes pa so skupaj zbrali že skoraj pet milijonov evrov.

Skupno je v zadnjih nekaj letih na platformah za množično financiranje denar zbiralo že skoraj 300 slovenskih podjetij. Posledično so se začeli pojavljati delavnice, dogodki in okrogle mize o tem, kako uspeti na Kickstarterju oz. Indiegogu, kako se lotiti marketinga, kaj se dogaja pred in med kampanjo ter po njej.

Kickstarter | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V zadnjem letu Slovenci zbrali 1,8 milijona evrov

Slovenci so v letu 2016 prijavili 80 projektov, od katerih je bilo uspešnih 38 odstotkov oziroma 30 projektov, je pred enim tednom številke predstavil poznavalec področja množičnega zbiranja sredstev pri nas Žiga Berce.

Čeprav so si Slovenci lani želeli manj sredstev za svoje projekte, pa so bili pri tem bolj uspešni, saj so prvič zbrali več, kot so želeli. Skupni znesek zbranih sredstev v lanskem letu je bil tako 1,8 milijona evrov, kar je približno 300 tisoč evrov več kot leta 2015.

Kategorija

Zmagovalec

Največje presenečenje

T-HOLDER

Največ donatorjev

QuickShoeLace

Projekt z najboljšim videom

Gina

Najbolj inovativen projekt

Mag Lev

Najboljši projekt ponovno na crowdfundingu

Gina

Projekt z največ zbranimi sredstvi na platformi Conda

Borza terjatev

Projekt z največ zbranimi sredstvi na platformi Adrifund

#TheMockingBIrdMan

Crowdfunding projekt z največ zbranimi sredstvi

Mag Lev

Najuspešnejši projekt

Iconomi

Doseženi mejnik 100 tisoč dolarjev

SipaBoards Air
IRONATE
QuickShoeLace

Doseženi mejnik 500 tisoč dolarjev

Gina
Mag Lev

Doseženi mejnik 10 mio. dolarjev

Iconomi

V kategorijah, kjer je bilo nominiranih več projektov, so o zmagovalcu odločale ekipe, ki so v preteklih letih že bile na crowdfundingu in v letu 2016 niso imele kampanje.

Od kod ideja za crowdfunding oskarje?

Trojica (Niko Klanšek, Tilen Kegl in Žiga Berce), ki je tesno povezana z zbiranjem zagonskih sredstev na različnih platformah, se je odločili podelilt crowdfunding oskarje za najuspešnejše slovenske projekte.

"Leto 2016 je bilo še posebej uspešno, zato smo se organizatorji Slovenia Crowdfunding Meetupa odločili pripraviti dogodek, na katerem bomo naredili kratek pregled najuspešnejših projektov ter nekaterim izmed njih podelili tudi nagrade," o ideji za crowdfunding oskarje pravijo organizatorji.

Ob tem želijo bolj povezati celotno crowdfunding področje v Sloveniji.

"Opazili smo, da ne obstaja neka krovna skupnost, ki bi na enem mestu združevala vse slovenske crowdfunding projekte, vse pridobljeno znanje in vse izkušnje. Posledično se vse znanje razdrobi po več skupnostih in velikokrat se ne dopolnjuje tako, kot bi se, če bi ga združili na enem mestu," dodajajo organizatorji.

Pomagali bodo tudi projektom, ki nimajo celotne ekipe, da se bodo lahko povezali s tistimi posamezniki in ekipami, ki jim lahko pomagajo izpeljati kampanjo do konca.

Startupi infografika | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kdo so organizatorji?

Niko Klanšek je pomagal že več kot 30 uspešnim projektom. Niko je s projektom FlyKly Smart Wheel zbral 700 tisoč dolarjev (660 tisoč evrov), s čimer je ta postal najuspešnejši projekt v Sloveniji.

Tilen Kegl je sodeloval pri dveh od petih najuspešnejših slovenskih projektov na Kickstarterju, s katerimi so skupaj zbrali več kot 750 tisoč dolarjev (709 tisoč evrov), predvsem na področju marketinga.

Žiga Berce je poleg lastne uspešno izpeljane kampanje na Kickstarterju pomagal že več kot desetim kampanjam, ki so skupaj zbrale več kot milijon ameriških dolarjev (več kot 940 tisoč evrov).

Ne spreglejte