SiolNET. Posel danes Novice
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vse večje težave kitajskega nepremičninskega sektorja

0,06

termometer

Kaisa
Foto: Reuters

Kitajski nepremičninski koncern Kaisa je danes ustavil trgovanje z delnicami na borzi v Hongkongu, kar je še okrepilo skrbi, povezane s stanjem kitajskega močno zadolženega nepremičninskega sektorja. Medtem še vedno ni jasna usoda nepremičninskega velikana Evergrande, ki v torek po prvih informacijah ni poplačal obveznosti upnikom. Po oceni bonitetne družbe S&P je bankrot Evergranda "neizogiben".

Kitajska vlada je lani zaostrila pogoje za zadolževanje nepremičninskih podjetij, kar je vodilo v krizo številnih družb. Močno zadolžena podjetja so namreč ostala brez možnosti dodatnih posojil, zato imajo številna težave z dokončanjem projektov, poplačilom izvajalcev ter plačevanjem obresti na izdane obveznice doma in v tujini.

Shenzhen, Kitajska Posel danes Zadeva Evergrande: najhujše še ni mimo

Koncern Kaisa, ki je po obsegu prodaje 27. največji na kitajskem nepremičninskem trgu, je v petek sporočil, da mu z upniki ni uspelo doseči dogovora o reprogramiranju dolga, ki bi mu omogočil nekaj več manevrskega prostora. Danes je ustavil trgovanje z delnicami v Hongkongu do razkritja pomembne informacije.

Gre za drugo zaustavitev trgovanja z delnicami podjetja v zadnjem mesecu dni.

Je bankrot Evergranda neizogiben?

V zadnjem času je sicer največ pozornosti na kitajskem nepremičninskem trgu pritegnil Evergrande, ki je nakopičil 300 milijard dolarjev dolga. V torek mu ni uspelo poplačati ene od obveznosti do upnikov v tujini, kar krepi napovedi o bankrotu in velikem prestrukturiranju s sodelovanjem države.

Po navedbah Bloomberga bi moral Evergrande do torka zvečer poplačati okoli 82,5 milijona dolarjev obresti na izdane obveznice. Takrat se je namreč izteklo 30-dnevno že podaljšano obdobje plačila, vendar poplačila še ni bilo.

Po oceni bonitetne družbe S&P je tako bankrot Evergranda "neizogiben".

Evergrande Foto: Reuters Potem ko je Evergrande v petek sporočil, da mu morda ne bo uspelo poplačati finančnih obveznosti, je vlada pripravila srečanje z ustanoviteljem koncerna in sprejela več odločitev, ki kažejo na nadaljnji potek dogodkov. Tako so ustanovili sedemčlanski odbor za upravljanje tveganj, ki naj bi vodil prestrukturiranje. V njem sta le dva predstavnika podjetja, preostalih pet je predstavnikov lokalnih oblasti.

V podjetje svojo delovno ekipo pošilja tudi vlada province Guangdong, kar po oceni nekaterih analitikov pomeni potencialni prevzem nadzora. Evergrande možnosti prestrukturiranja še ni komentiral.

Shenzhen, Kitajska Posel danes Kitajski nepremičninski velikan pred zlomom. Mu bo sledilo celotno gospodarstvo?

Po navedbah Bloomberga sicer od poletja svojih obveznosti do upnikov ni uspelo poplačati desetim sicer manjšim kitajskim nepremičninskim podjetjem.

kitajci 2 Posel danes Praznih nepremičnin na Kitajskem za 90 milijonov ljudi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin