Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
27. 11. 2014,
8.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 27. 11. 2014, 8.09

6 let, 7 mesecev

Terme Maribor v roke ruskega Gazproma

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gazprom bo prevzel lastništvo Term Maribor, za katere so skrivnostni ruski investitorji pred dvema letoma plačali 30 milijonov evrov. Denar so dobili s posojili, ki jih očitno niso mogli vračati.

Toda Gazpromova hčerinska družba Factoring Finance ne bo vstopila neposredno v lastništvo ene največjih slovenskih turističnih družb, temveč bo prevzela lastniški nadzor nad družbo Platanus, uradno lastnico Term Maribor, v Dnevniku piše Matjaž Polanič.

Gazprom bo v kapital pretvoril 25 milijonov evrov terjatev "Posel je že sklenjen. Dokapitalizacija je bila na skupščini Platanusa že potrjena, zdaj pa mora sodišče izdati le še sklep in spremembe vpisati v sodni register," pravi mariborski odvetnik Matjaž Kirbiš, zastopnik skrivnostnih lastnikov mariborskih term. Dodal je, da bo Gazpromova hčerinska družba v kapital Platanusa pretvorila vseh 25 milijonov evrov terjatev in v tej družbi pridobila 70-odstotni lastniški delež.

Dejansko bo ruski energetski velikan Gazprom obvladoval še nekoliko večji delež. Pred dnevi sta namreč podjetji Easterland Partners in Intelco Group, ki domujeta na Britanskih Deviških otokih oziroma v Belizeju, del svojega lastništva neodplačno prenesli na Platanus. Po dokončnem vstopu Gazproma bosta imeli torej dozdajšnji skrivnostni lastnici Platanusa manj kot 20-odstotni delež in ne bosta imeli nikakršnega vpliva na poslovanje.

Terme Maribor poslujejo z izgubo Zadnji dve leti Terme Maribor poslujejo z izgubo, od leta 2011 pa so se jim prihodki znižali za 15 odstotkov, na nekaj več kot 36 milijonov evrov. Samo lani se je število prenočitev znižalo za skoraj petino, na le še nekaj manj kot 90 tisoč.

Prihodnje leto si lahko v Termah Maribor obetajo ponovno rast števila gostov, saj v prihodnjih dneh v upravljanje prevzemajo hotele propadlega Športnega centra Pohorje. Terme Maribor s turistično dejavnostjo ustvarijo le 7,4 milijona evrov oziroma dobrih 20 odstotkov celotnih prihodkov, preostanek pa prispeva prodaja v petih mejnih prodajalnah Travel shop.

Ne spreglejte