Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 1. 2011,
15.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 25. 1. 2011, 15.46

7 let, 2 meseca

Število brezposelnih v svetu lani ostalo pri rekordnih 205 milijonih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub izrazitemu izboljšanju gospodarskih razmer v nekaterih državah je število brezposelnih v svetu v lanskem letu ostalo bolj ali manj nespremenjeno pri 205 milijonih.

Številka je kar za 27,6 milijona večja kot v predkriznem letu 2007, ugotavlja Mednarodna organizacija za delo (ILO). Globalna stopnja brezposelnosti je bila lani pri 6,2 odstotka. Predlani je bila sicer stopnja brezposelnosti pri 6,3 odstotka, v predkriznem letu 2007 pa je bila pri 5,6 odstotka.

Letos 6,1-odstotna stopnja brezposelnosti? Za letošnje leto ILO kljub napovedani globalni gospodarski rasti v višini 4,2 odstotka (v letu 2010 naj bi bila 4,8 odstotka) napoveduje le malenkosten upad brezposelnosti, saj naj bi se število brezposelnih znižalo na 203,3 milijona, kar bi pomenilo 6,1-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Kot je organizacija zapisala v poročilo o globalnih trendih na področju zaposlovanja, ki ga je objavila na predvečer začetka letošnjega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, je kar 55 odstotkov celotnega povečanja globalne brezposelnosti v obdobju med 2007 in 2010 odpadlo na razvita gospodarstva in Evropsko unijo, čeprav te države predstavljajo le 15 odstotkov celotne globalne delovne sile.

V razvijajočih se državah je slika ostala večinoma nespremenjena Število zaposlenih se je v razvitih državah v letu 2009 zmanjšalo za 2,2 odstotka, lani pa še za 0,9 odstotka. V večini razvijajočih se držav je medtem zaposlitvena slika ostala bolj ali manj nespremenjena ali se je celo malo izboljšala.

ILO zato razvite države, ki zaradi visoke zadolženosti izvajajo politike varčevanja, poziva, naj kljub krčenju proračunskih sredstev ne zmanjšujejo podpornih ukrepov za spodbujanje zaposlovanja, saj bo zgolj konsolidacija javnih financ brez ukrepov za ustvarjanje novih delovnih mest ogrozila gospodarsko okrevanje in strategijo zniževanja brezposelnosti.

Od držav v razvoju pa v ILO pričakujejo spodbujanje domače porabe, in to tudi z izboljšanjem socialnega položaja delavcev, ki bo omogočilo večjo zasebno potrošnjo in tako dodatno prispevalo k gospodarski rasti.

Opozarjajo na povečanje brezposelnosti med mladimi V ILO še posebej opozarjajo na povečanje brezposelnosti med mladimi tako v razvitih kot v razvijajočih se državah, ki imajo lahko resne posledice na prihodnost mladega prebivalstva.

Povečanje brezposelnosti med mladimi je po opozorilih ILO resna globalna težava. Število brezposelnih mladih se je sicer lani v primerjavi z 2009 znižalo s 79,6 na 77,7 milijona, a je to še vedno precej nad ravnjo iz 2007 (73,5 milijona). Globalna stopnja brezposelnosti med mladimi je bila lani 12,6 odstotka, kar je 0,8 odstotne točke več kot v 2007.

Mladi izgubljajo voljo do dela Vendar pa ti podatki po pojasnilih organizacije ne razkrivajo celotne slike, saj je bilo število mladih med delovno aktivnim prebivalstvom lani za 1,7 milijona nižje, kot bi bilo pričakovati na podlagi dolgoročnih trendov. To po navedbah ILO potrjuje strahove, da se je število mladih, ki so izgubili voljo do sodelovanja na trgu dela, občutno povečalo.

ILO ugotavlja, da gospodarsko okrevanje v veliko državah in močna gospodarska rast v nekaterih hitro rastočih državah ne ustvarjata dovolj zaposlitvenih možnosti za povečano število delovno aktivnega prebivalstva.

Rast števila t.i. revnih zaposlenih Obenem v organizaciji opozarjajo na rast števila t.i. revnih zaposlenih, ki si s svojim delom ne morejo zagotoviti izhoda iz začaranega kroga revščine, obenem pa je okoli 1,5 milijarde ljudi ujetih v t.i. negotovih oblikah zaposlitve, kar predstavlja polovico vseh zaposlenih v svetu. Pri tem v organizaciji pravijo, da se je večina tega povečanja zgodila v letih pred krizo.

Ne spreglejte