Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 6. 2020,
11.48

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

5

Natisni članek

delavci odpuščanja Steklarna Rogaška

Sreda, 3. 6. 2020, 11.48

3 leta, 10 mesecev

Steklarna Rogaška odpušča, brez dela bo ostalo 137 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

5

Steklarna Rogaška | V Steklarni Rogaška bo brez dela ostalo 137 zaposlenih. | Foto STA

V Steklarni Rogaška bo brez dela ostalo 137 zaposlenih.

Foto: STA

Steklarna Rogaška je danes začela vročati prve odpovedi pogodb o zaposlitvi. Čeprav so sprva napovedali, da bo odpuščenih do 200 delavcev, jim je z izvajanjem mehkih metod to število uspelo zmanjšati na 137. 53 delavcev bodo odpustili po mehki metodi, so danes povedali v steklarni. Odpuščanja so posledica prestrukturiranja.

Odpovedi bodo delavci, po poročanju STA, prejeli v dveh fazah. Ta teden jih bo odpoved prejelo 81, septembra pa še 56. Za vse, ki bodo podjetje zapustili, bo steklarna organizirala delavnice, na katerih jim bodo s pomočjo podjetja Invel nudili pomoč prek motivacijskih delavnic in individualnega svetovanja.

Po navedbah podjetja je eden od ukrepov za omilitev negativnih posledic decembra lani napovedanega programa prestrukturiranja tudi izvedba internega razpisa novih delovnih mest, ki so nastala kot posledica prestrukturiranja. V steklarni so spet poudarili, da ne zmanjšujejo števila steklopihalcev in steklobrusilcev, saj so ti med najpomembnejšimi delovnimi mesti v steklarni. Poleg tega še vedno podpirajo vajeniški program in ponujajo štipendije za ti dve področji.

Steklarna Rogaška
Novice Steklarna Rogaška bo ukinila do 200 delovnih mest

V začetku leta napovedali, da bodo odpustili do 200 ljudi

Steklarna je v začetku leta napovedala zmanjšanje števila zaposlenih, in sicer do 200, ter pripravo seznama presežnih delavcev do aprila. Zaradi epidemije novega koronavirusa se je priprava tega seznama zamaknila, usklajevanja med podjetniškim sindikatom in upravo steklarne glede števila presežnih delavcev pa so potekala preko videokonferenc.

Namen prestrukturiranja je izboljšati poslovno uspešnost in vzpostaviti pogoje za nadaljnji razvoj steklarne, ki zaposluje okrog 830 delavcev. Cilj dveletnega programa preoblikovanja skupine je povečati učinkovitost in zmanjšati kompleksnost znotraj skupine.

"Poleg tega se je vedenje potrošnikov v zadnjih letih spremenilo, povpraševanje po naših izdelkih se je zmanjšalo, kar je ustvarilo presežek zmogljivosti v proizvodnih enotah. Gre za velike spremembe na trgu, ki zahtevajo prilagoditev. Z namenom zaščite in podpore jedra skupine ter z željo po ohranitvi naših ključnih znanj in fleksibilnosti smo začeli program prestrukturiranja," so pojasnili v steklarni.

Steklarna Rogaška je predlani ustvarila 47,46 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je dobrih deset odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček se je več kot podvojil na 4,8 milijona evrov, je razvidno iz poročila o poslovanju, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa. Družba je od leta 2015 v lasti finske skupine Fiskars, ki v 30 državah zaposluje skupno okoli 7.300 delavcev.

Ne spreglejte