SiolNET. Posel danes Novice
3,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spet dobre novice za bencinarje in nekoliko manj za dizle

3,09

termometer

bencin Petrol
Foto: Matej Leskovšek

Ob polnoči se bo 95-oktanski bencin pocenil za 2,7 centa na liter. 50-literski rezervoar bo cenejši za 1,35 evra. Dizel se bo pocenil za 0,7 centa, kar se bo pri 50-literskem rezevroarju poznalo v prihranku 0,35 evra. Tudi po tej pocenitvi 95-oktanski bencin še vedno ostaja cenejši od dizla.

Na vprašanje, zakaj je liter dizla dražji od bencina, so na infrastrukturnem ministrstvu za STA pojasnili, da so cene odvisne tudi od borznih kotacij, ki se dnevno spreminjajo, kar predstavlja variabilni del modela določanja cen.

Končna cena 95-oktanskega bencina in dizla je odvisna predvsem od gibanja cen fosilnih goriv in pa cen biogoriv na svetovnem trgu. Povprečna 14-dnevna prodajna cena tekočega obdobja brez dajatev za posamezni naftni derivat se namreč določi kot seštevek modelske cene mineralnega naftnega derivata in dodatka za bikomponeneto, ki se primešava mineralnim gorivom.

"V obdobju od konca septembra in vse do danes se je cena navadnega mineralnega dizla kot tudi dizelskega biogoriva, ki se primešava navadnemu dizlu, neprestano dvigovala. Višja cena goriva dizla je tako posledica visoke cene mineralnega dizla in tudi visoke cene biodizla na svetovnih trgih," so dodali.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin