Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2011,
15.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 2. 2011, 15.07

7 let, 2 meseca

Sloveniji 8,8 milijona evrov za infrastrukturne projekte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je objavila seznam projektov, ki bodo prejeli nepovratna sredstva za izgradnjo oz. posodobitev ključnih delov prometne infrastrukture.

Za projekte, ki sodijo v okvir vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T), je bilo odobrenih skupno 170 milijonov evrov, od česar bo Slovenija prejela 8,8 milijona evrov.

Pomoč pri gradnji manjkajočih prometnih povezav Ta nepovratna sredstva na podlagi letnih in večletnih razpisov v okviru TEN-T za leto 2010, ki so bili objavljeni 19. maja lani, bodo državam članicam pomagala pri gradnji manjkajočih prometnih povezav, odpravljanju ozkih grl ter izboljševanju varnosti v prometu, so sporočili iz Bruslja.

Pri tem bo poseben poudarek na spodbujanju trajnostnega prometa, povezovanju med različnimi prometnimi sredstvi, pospeševanju in olajševanju izvajanja projektov ter podpori javno-zasebnim partnerstvom.

Med izbranimi projekti jih je tudi pet iz Slovenije, skupno jim je dodeljenih za 8,8 milijona evrov nepovratnih sredstev, med drugim 2,8 milijona evrov za tako imenovane pomorske avtoceste, dva milijona evrov za avtocestni odsek od Dražencev do mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje in 1,1 milijona evrov za železniško povezavo Poljčane-Pragersko.

Izbranih 51 projektov v 24 državah članicah V letu 2010 je bilo za financiranje na podlagi treh ločenih razpisov sicer izbranih 51 projektov v 24 državah članicah. Vsi projekti so bili ocenjeni na podlagi ustreznosti glede na prednostne naloge in cilje politike TEN-T: na podlagi njihove zrelosti, učinka in kakovosti v smislu popolnosti, jasnosti, smotrnosti in skladnosti.

"Veseli me, da lahko danes podpišem sklep, ki daje zeleno luč za proračun TEN-T v višini 170 milijonov evrov za sofinanciranje ključnih infrastrukturnih projektov z evropsko dodano vrednostjo," je ob tej priložnosti povedal podpredsednik Evropske komisije, pristojen za promet, Siim Kallas.

Okolju prijaznejši promet Vključeni so projekti na področjih pomorskih avtocest in rečnih informacijskih storitev v okviru večletnega programa ter projekti v okviru letnega programa, ki so v pomoč pri pripravi prihodnjih prednostnih nalog na področju prometa, zlasti za to, da postane promet okolju prijaznejši, da se vzhod in zahod Evrope bolje povežeta in da se zagotovi podpora javno-zasebnim partnerstvom.

Projekte bo upravljala izvajalska agencija za TEN-T pod nadzorom Generalnega direktorata Evropske komisije za mobilnost in promet.

Ne spreglejte