Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
12. 4. 2017,
11.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

3

Natisni članek

Nemčija Slovenija gospodarska rast slovensko-nemška gospodarska zbornica

Sreda, 12. 4. 2017, 11.40

6 let, 7 mesecev

Slovenija še bolj privlačna za investicije nemških podjetij

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

3

Tovarna Magna Steyr v Grazu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vrsti spodbudnih napovedi mednarodnih institucij, ki Sloveniji napovedujejo višjo gospodarsko rast, se pridružuje tudi Nemčija. A pri tem opozarja, da je čas za celovite reforme.

Slovenija je po privlačnosti za investicije nemških podjetij na drugem mestu med državami Srednje in Vzhodne Evrope, kažejo rezultati raziskave slovensko-nemške gospodarske zbornice. Medtem ko je bila lani uvrščena na peto mesto, jo nemška podjetja letos uvrščajo takoj za Češko.


Morda vas zanima še:

Zakaj je Slovenija bolj podjetniška država kot Nemčija
Zakaj je Slovenija še vedno bogatejša od Češke


Podjetja z nemškim kapitalom izrazito pozitivno ocenjujejo gospodarsko situacijo v Sloveniji. Verjamejo, da se bo situacija še izboljšala.

Trn v peti so predvsem stroški dela

Največje izboljšanje v Sloveniji so nemška podjetja zaznala na področju:

- infrastrukture,

- dostopa do subvencij,

- predvidljivosti gospodarske politike,

- Slovenija visoko oceno ohranjanja zaradi članstva v EU,

- visoke produktivnosti zaposlenih,

- zadovoljstva z lokalnimi dobavitelji.

Slabo voljo pa nemškim podjetjem v Sloveniji povzročajo predvsem:

- stroški dela,

- fleksibilnost delovnega prava,

- davčni sistem in

- davčna obremenitev.

"Slovenija skupaj z dobrimi pogoji za raziskave in razvoj ter usposobljeno delovno silo spada v sam vrh držav Srednje in Vzhodne Evrope. Že vrsto let pa je Slovenija zasidrana na zadnjem mestu pri fleksibilnosti delovnopravne zakonodaje, stroških dela ter davčnih obremenitvah," opozarja predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen.

"Slovenijo z gospodarskega stališča veliko bolj cenijo v Nemčiji in drugih državah Srednje in Vzhodne Evrope, kot jo cenijo Slovenci sami," poudarja predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen. | Foto: Ana Kovač "Slovenijo z gospodarskega stališča veliko bolj cenijo v Nemčiji in drugih državah Srednje in Vzhodne Evrope, kot jo cenijo Slovenci sami," poudarja predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen. Foto: Ana Kovač Rantzenova dodaja, da je Slovenija v zadnjem letu naredila spodbuden skok na področju predvidljivosti gospodarske politike in na kakovosti izobraževalnega sistema, kar gre po njenem pripisati jasnim namenom vlade za ponovno vzpostavitev sistema vajeništva.

Opozarja, da se je v primerjavi z državami Srednje in Vzhodne Evrope poslabšala razpoložljivost in kakovost lokalnih dobaviteljev, pri čemer gre razlog iskati predvsem v polni zasedenosti proizvodnje v predelovalni industriji v Sloveniji zaradi povečevanja izvoza. Zato predvideva, da bodo napovedane investicije namenjene širitvi proizvodnih kapacitet ter povečevanju izvoza.

Medtem ko je bila Slovenija lani uvrščena na peto mesto, jo nemška podjetja letos uvrščajo takoj za Češko. | Foto: Reuters Medtem ko je bila Slovenija lani uvrščena na peto mesto, jo nemška podjetja letos uvrščajo takoj za Češko. Foto: Reuters Dobre gospodarske razmere razlog za celovite reforme 

"Glede na mnenje podjetij, da mini davčna reforma posebnega učinka ni imela, je zdaj čas, da vlada izkoristi dobre gospodarske pogoje za celovito reformiranje davčne, delovnopravne, zdravstvene in pokojninske zakonodaje, katerih cilj bi moral biti ustvariti dobro okolje za najvišja delovna mesta regionalnih sedežev velikih multinacionalk," še svetuje predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice.

Ne spreglejte