Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
19.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 19.27

7 let, 2 meseca

Skupina Mercator lani s 30 milijoni evrov čistega dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupina Mercator je v letu 2010 ustvarila 2,8 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,2 odstotka več kot leta 2009.

Hkrati se je čisti dobiček skupine povečal za 43,9 odstotka in je znašal 30,4 milijona evrov, so sporočili iz Mercatorja. Skupina Mercator je lani dosegla rast prihodkov od prodaje na večini trgov, kjer deluje, in sicer kljub težavnemu makroekonomskemu položaju in padcu kupne moči na vseh trgih delovanja, kar se odraža v spremembah obsega in strukture potrošnje. Mercator je lani ostal največji trgovec v regiji. V skupini je bilo konec decembra zaposlenih 23.482 delavcev oz. dobrih 2000 več kot leto prej, od tega 48,2 odstotka izven Slovenije. Na poslovanje je vplivala depreciacija dinarja Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je leto 2010 zaznamovala nadaljnja depreciacija nekaterih valut. Na poslovanje je tako pomembno vplivala depreciacija srbskega dinarja glede na evro, ki se je lani znižal za 9,6 odstotka, prav tako je v zadnjem lanskem četrtletju depreciirala hrvaška kuna.

Na hrvaškem trgu sta družbi Getro in Mercator-H zaključili strateško povezavo na podlagi pogodbe o nakupu trgovske dejavnosti hrvaške trgovske družbe Getro iz decembra 2009. V Črni gori je tamkajšnja Mercatorjeva družba Mercator-CG prevzela trgovsko dejavnost in zaposlene ter vzela v dolgoročni poslovni najem 77 trgovskih objektov v lasti družb Pantomarket in Plus Commerce. V Srbiji pa je družba Mercator-S v dolgoročni poslovni najem in podnajem dobila 22 trgovskih objektov skupine Coka v podonavski regiji.

Za uspešno poslovanje skupine Mercator je zelo pomembno tudi izkoriščanje potenciala nepremičnin za hitrejšo rast, kjer v naslednjem srednjeročnem obdobju napovedujejo največ novosti. Med njimi v Mercatorju izpostavljajo aktiviranje nepozidanih zemljišč in dezinvestiranje poslovno nepotrebnega premoženja.

Ne spreglejte