Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 12. 2010,
12.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 3. 12. 2010, 12.42

6 let, 7 mesecev

Sevčnikar: Odpoved pogodbe je predčasna božičnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sevčnikar je za SiOL postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi opisal kot "predčasno božičnico". Ostro se je odzval tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Novi direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Simon Tot je ta teden zoper predsednika podjetniškega sindikata Branka Sevčnikarja uvedel postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. "Želijo pripeljati strateškega partnerja" Sevčnikar se je za SiOL pošalil, da gre za "prečasno božičnico". V izjavi za medije povedal, da je nad postopki šokiran in jih pripisuje dogodkom, ki so sledili zamenjavi nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika. Za SiOL je dejal, da sumi, da je njegova odpoved v resnici povezana z njegovim nasprotovanjem vstopu strateškega partnerja v TEŠ 6.

Sevčnikar je pojasnil, da je uradni razlog za začetek postopka nezakonitost stavke 12. novembra. Ob novembrski zamenjavi direktorjev je namreč stavkovna straža Teša Totu preprečila vstop vstop v podjetje. Sevčnikarja tako v ponedeljek čaka razgovor pred izredno odpovedjo delovnega razmerja, ki mu jo lahko izrečejo že naslednji dan. Danes se je Sevčnikar srečal s sindikalnimi odvetniki, ki naj bi mu dejali, da je postopek za njegovo odpoved absurden in da gre za oviranje sindikalnega gibanja.

Semolič: Napad na celotno sindikalno gibanje Na Totovo ravnanje se je danes odzval predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je zgrožen nad ravnanjem vodstva Teša. "Takšno dejanje je nesporno posledica izvedenih sindikalnih aktivnosti sindikata Teša ob že znanih dogodkih in pomeni neposreden napad na delovanje sindikata, svobodo sindikalnega združevanja in borbo za ekonomske in socialne pravice delavcev," je navedel Semolič.

Dodal je, da gre za napad na celotno sindikalno gibanje v Sloveniji, za poskus zastraševanja delavcev in za dejanje, ki odraža kulturo novega vodstva Teša. Semolič pravi, da je spoštovanje sindikata in priznanje njegovih pravic, vključno s pravico do stavke, novemu vodstvu Teša očitno nekaj povsem tujega in nesprejemljivega. In to kljub dejstvu, da gre za pravice, ki so priznane s slovensko ustavo, mednarodnimi akti, zakoni in kolektivno pogodbo, je dodal.

"Pričakujemo, da bodo postopek ustavili" "Uvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zoper predsednika sindikata Teša, ki je hkrati tudi podpredsednik Sindikata delavcev energetike Slovenije, v ZSSS najostreje obsojamo in pričakujemo od pristojnih organov, da bodo postopek nemudoma ustavili ter začeli priznavati sindikatu njegove legitimne pravice, ne pa da zakonske določbe zlorabljajo za uveljavljanje lastnih-osebnih interesov in zamer," je še sporočil Semolič.

Tot: Sevčnikar organiziral nezakonito stavko

Za direktorja Teša Tota je Semoličeva izjava neresnična in zavajajoča. Po njegovem mnenju je Sevčnikar kot predsednik podjetniškega sindikata in vodja stavkovnega odbora organiziral in sodeloval pri nezakoniti stavki, zato ne uživa varstva zakonodaje, ustave in mednarodnih pogodb.

Zakon o stavki namreč jasno določa, da mora stavkovni odbor napovedati stavko najpozneje pet dni pred dnevom, določenim za njen začetek, kar se v primeru Teša ni zgodilo, saj se je stavka, katere namen je bil preklic odločitve o zamenjavi vodstva družbe, začela takoj po tem, ko je bil imenovan novi direktor, je pojasnil Tot.

"Nima pravico odločati, kdo bo direktor" Ob tem je opozoril, da zakon o stavki določa, da stavkovni odbor in stavkajoči drugim delavcem ne smejo preprečevati, da bi delali, stavkovni odbor pa to ni upošteval in je novemu direktorju preprečil vstop v Teš. Po Totovi oceni ima Sevčnikarjevo ravnanje tudi znake kaznivega dejanja samovoljnosti, saj naj bi grobo kršil pravila o stavki, si vzel pravico odločati, kdo bo direktor Teša in kdo ne ter kdo bo vstopil v družbo in kdo ne.

"Ravnanje Sevčnikarja predstavlja hujšo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in ima znake kaznivega dejanja, zaradi česar je postopek izredne odpovedi delovnega razmerja uveden povsem zakonito in ne predstavlja nikakršnega šikaniranja, temveč varstvo zakonitih postopkov in zagotavljanje spoštovanje sprejetih pogodbenih in zakonskih obveznosti," je še dejal Tot.

Ne spreglejte