SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDH z izdajo obveznic do sto milijonov evrov

1

termometer

Slovenski državni holding (SDH) je izdal petletne obveznice v skupni nominalni višini sto milijonov evrov, s katerimi si bo zagotovil učinkovito refinanciranje finančnih obveznosti v prihodnjem letu.

Z denarjem od izdaje obveznic si bo upravljavec državnega premoženja izboljšal tudi svojo dolgoročno finančno situacijo, je ocenil predsednik uprave SDH Matej Pirc.

SDH je obveznice ponudil v Sloveniji in drugih članicah EU, izdaja pa glede na dostopne podatke predstavlja za zadnja leta največjo izdajo slovenske podjetniške obveznice, ki bo po pridobitvi odločbe Agencije za trg vrednostnih papirjev o potrditvi prospekta uvrščena na Ljubljansko borzo.

Nominalna vrednost glavnice obveznic bo v izplačilo v celoti v enkratnem znesku dospela 24. junija 2020. Celotna izdaja obveznic obsega sto tisoč apoenov po tisoč evrov, nespremenljiva obrestna mera pa znaša 2,50 odstotka letno, je SDH objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze. Obresti iz obveznic tečejo od danes in se plačujejo za nazaj 24. junija vsako leto, začenši s 24. junijem 2016.

Višina dolga SDH se ne bo zvišala V SDH so z izdajo obveznic zadovoljni. Z njo uresničujejo zastavljeno politiko financiranja, ki predpostavlja diverzifikacijo virov in usklajevanje njihove ročnosti s svojimi obveznosti, so sporočili.

Skupna višina dolga SDH se s tokratno izdajo obveznic ne bo zvišala, zniževala pa se bo v primeru uspešno izpeljanih prodaj kapitalskih naložb v imetništvu SDH, kot je bilo v preteklih primerih Letrike, Aerodroma Ljubljana, Heliosa in še v nekaterih drugih prodajah, ki jih je SDH uspešno realiziral, so pojasnili v holdingu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin