Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2011,
20.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 27. 1. 2011, 20.28

7 let, 2 meseca

Sandoz lani s 15-odstotno rastjo prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sandoz, generična enota švicarskega farmacevtskega velikana Novartis, je lani ustvarila 8,5 milijarde dolarjev (6,2 milijarde evrov) prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v letu 2009.

V ljubljanskem Leku, ki sodi pod okrilje Sandoza, lansko leto ocenjujejo kot zelo uspešno, med drugim pa so dosegli rekordno proizvodnjo tablet in kapsul.

Občuten dvig prodaje zdravil brez recepta v ZDA Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Novartisu, sta Sandozovo rast prihodkov iz prodaje lani spodbujala predvsem občuten dvig prodaje generičnih zdravil brez recepta v ZDA, ki se je okrepila za 46 odstotkov, ter večja prodaja na hitro rastočih trgih, kot so Bližnji vzhod, Turčija in afriške države (+22 odstotkov).

V zadnjem lanskem četrtletju je sicer Sandoz ustvaril 2,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju 2009.

Dobiček leta 2010 za 18 odstotkov višji Sandozov dobiček iz poslovanja je bil v celem letu 2010 z 1,3 milijarde dolarjev za 18 odstotkov višji kot v letu 2009, samo v zadnjem lanskem četrtletju pa je bil z 258 milijoni dolarjev za 14 odstotkov višji kot v enakem obdobju predlani.

Novartis kot celota je lani ustvaril 9,97 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 18 odstotkov več kot leta 2009. Prihodki od prodaje so se zvišali za 14 odstotkov na 50,6 milijarde dolarjev.

Uspešno leto tudi za Lek Iz Leka so medtem sporočili, da je bilo lansko leto za družbo zelo uspešno in da so še naprej poslovali kot eden ključnih razvojnih in proizvodnih centrov Sandoza.

Proizvedli 4,5 milijarde tablet in kapsul Med glavnimi dosežki so v družbi navedli rekordno proizvodnjo trdnih izdelkov v Ljubljani, saj so proizvedli 4,5 milijarde tablet in kapsul. Na enem ključnih izdelkov, omeprazolu, je Lek dosegel poseben mejnik, in sicer milijardo proizvedenih kapsul v enem samem letu.

Razvili 36 novih izdelkov Poleg tega so razvili 36 novih izdelkov za najzahtevnejše svetovne trge, kot so EU, ZDA, Kanada, Kitajska, Japonska in Avstralija, trenutno pa v Lekovih razvojnih centrih v Ljubljani in Mengšu teče več kot 200 razvojnih projektov.

V razvojnem centru za biofarmacevtiko v Mengšu so začeli s proizvodnjo učinkovine za eno od treh Sandozovih podobnih bioloških zdravil (epoetin), odprli pa so še nov najsodobnejši proizvodni obrat za modificirane proteine, ki je že začel dobavljati učinkovine za klinične študije.

Vlaganja v Slovenijo že presegla milijardo evrov V družbi so nadaljevali tudi razvojna in investicijska vlaganja, skupna vlaganja Novartisa oz. Sandoza v Slovenijo pa so v obdobju 2003 do 2010 že presegla milijardo evrov. Več kot polovica teh sredstev je bila namenjenih vlaganjem v razvoj, poleg tega pa se je vlagalo tudi v posodabljanje ter širitev proizvodnih zmogljivosti in zmanjševanje vplivov na okolje.

V družbi še poudarjajo, da so kot prvi v Sloveniji in med prvimi v Evropi ponudili generično zdravilo z učinkovino rosuvastatin, ki je namenjeno zniževanju zvišanih vrednosti holesterola v krvi. Kot zagotavljajo v Leku, je zdravilo v celoti razvito v Lekovem razvojnem centru in proizvedeno ter pakirano v Lekovih proizvodnih obratih v Sloveniji.

Ne spreglejte