Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
19.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2015, 19.32

7 let, 2 meseca

S sinergijami med javnim in zasebnim sektorjem do uspešne predstavitve na Expu 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovna razstava Expo 2015, ki bo od maja do oktobra v italjanskem Milanu, je velika priložnost za povečanje razpoznavnosti Slovenije in njenega gospodarstva v Italiji in svetu.

A za to je treba združiti moči javnega in zasebnega sektorja, je bilo slišati na predstavitvi slovenskega nastopa na Expu v Ljubljani.

Počivalšek poudaril, da je redko, da se tak dogodek odvija blizu Slovenije Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril, da se redko kdaj zgodi, da se tako pomemben dogodek odvija tako blizu Slovenije, in to še v državi, ki je druga slovenska trgovinska partnerica in njen glavni turistični emitivni trg.

Slovenski paviljon, katerega zunanja podoba je že dokončana, trenutno pa potekajo že tudi groba notranja dela, stoji med avstrijskim, nemškim, italijanskim in švicarskim paviljonom, kar pomeni dodatno priložnost, da se Slovenija dobro predstavi.

Na Expu 2015 naj bi sodelovalo 144 držav, ki predstavljajo 94 odstotkov svetovnega prebivalstva, od tega jih bo imelo 53 svoje lastno prizorišče. Prireditev naj bi v pol leta obiskalo vsaj 20 milijonov obiskovalcev, od tega šest milijonov takšnih, ki ne prihajajo iz Italije.

Minister je predstavnike podjetij pozval, naj združijo moči z javnim sektorjem za najboljšo možno predstavitev države. Država bo z vložkom v višini približno pet milijonov evrov po njegovih besedah pomagala gospodarstvu, da bo njegovo udejstvovanje na dogodku potekalo karseda učinkovito, gladko in racionalno.

Minister opozarja, da bo potrebnega veliko napora Počivalšek opozarja, da bo potrebnega veliko napora z obeh strani, da bo slovenska predstavitev v močni konkurenci uspešnih evropskih držav, ki v svoje sodelovanje na Expu vlagajo veliko, uspešna. Z zanimivimi in privlačnimi vsebinami bo namreč treba zapolniti velik prostor (paviljon ima površino 800 kvadratnih metrov, celotno slovensko zemljišče pa 1910 kvadratnih metrov) in to šest mesecev.

Tudi slovenski veleposlanik v Italiji Iztok Mirošič upa na sinergije med javnim in zasebnim sektorjem, da bo Expo za seboj pustil trajne pozitivne učinke. Expo je namreč po njegovih besedah idealna priložnost za tista podjetja, ki se želijo uveljaviti na italijanskem trgu. Slovenija je kljub tesnim odnosom med državama v Italiji namreč še vedno premalo prepoznavna.

Medsebojna trgovinska menjava sicer res znaša šest milijard evrov, a je omejena predvsem na sever Italije, neizkoriščena priložnost pa ostajata srednja in južna Italija. Pozitivno pa je, da se je gospodarsko sodelovanje med državama krepilo tudi v krizi, zato zahodna soseda ostaja perspektiven trg za Slovenijo.

Italijanska podjetja tretji največji tuji investitorji pri nas Italijanska podjetja so tudi tretji največji tuji investitorji v Sloveniji, in tudi naložbeno sodelovanje je v kriznih letih raslo.

V slovenskih aktivnostih bo sodelovala tudi slovenska narodna skupnost v Italiji in to je po veleposlanikovih besedah pomembno, saj lahko zamejski Slovenci veliko pripomorejo k nadaljnji krepitvi gospodarskih odnosov med državama.

Mirošič je poleg tega turistične delavce pozval, naj skušajo del tujih obiskovalcev Expa privabiti v Milanu še vedno bližnjo Slovenijo. Pri tem bo pomembno tudi dobro sodelovanje s sosednjo deželo Furlanija Julijska-Krajina. Ovira pri teh prizadevanjih je odsotnost železniških in letalskih povezav med državama. Slovenske železnice se sicer trudijo, da bi vsaj za Expo vzpostavile povezavo z Milanom prek Benetk.

Na Spiritu pripravljajo več izhodnih gospodarskih delegacij Na Spiritu pripravljajo več izhodnih gospodarskih delegacij ter investicijsko-turistično konferenco. Na voljo bo posebna platforma za tkanje vezi med podjetji iz celotnega sveta Expo Business Matching, agencija Spirit pa obljublja, da si bo s paketi za zainteresirana podjetja skušala maksimalno približati njihovim specifičnim interesom in željam.

Aktivno so sicer na agenciji trenutno v pogovorih za različne oblike sodelovanja na Expu oz. prispevke k slovenski predstavitvi s preko 50 podjetji in drugimi subjekti, k sodelovanju pa jih je povabljenih še veliko več.

Ne spreglejte