SiolNET. Trendi Dom
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dežela upanja, kitajski paviljon na prihodnjem Expu

1

termometer

Expo 2015 bo v Milanu, kakšen bo na svetovni razstavi kitajski paviljon, pa je že znano. Na natečaju sta s svojim predlogom zmagala univerza Tsinghua in newyorški arhitekturni studio Link-Arc.

Univerza Tsinghua in newyorški arhitekturni studijo Link-Arc sta zmagovalca natečaja za kitajski paviljon na Expu 2015 v Milanu. Snovalci so paviljon zasnovali na podlagi ideje oblaka, ki prekriva deželo upanja, kar je izhodiščna tema projekta. Paviljon avtorji razumejo kot zaščitni prostorski obod, prekrit z valovito streho, pod katero bo potekal kulturni in razstavni program. Prav streha pa je tisti izstopajoči arhitekturni element, ki bo na Expu Kitajsko predstavil kot unikatno.

Markanten razstavni prostor V New Yorku delujoči arhitekturni studijo Link-Arc, ki ga vodijo kitajska arhitekta Yichen Lu in Qinwen Cai ter Američan Kenneth Namkung, se je pri zasnovi kitajskega paviljona za svetovno razstavo povezal z raziskovalci z univerze Tsinghua. Skupaj so razvili vizijo za konstrukcijo z markantno streho, za katero bodo uporabili bambusove panele. Te spominjajo na glinene plošče, ki jih sicer uporabljajo v tradicionalnem kitajskem graditeljstvu, povezovali pa jih bodo leseni okvirji, ki prav tako prispevajo k edinstveni podobi prostora.

Paviljon je zasnovan skozi sekvence razstavne in kulturne ponudbe, umeščene v njegov prostor. Vhod obdaja zunanje čakalno območje, ki naprej pelje do osrednjega razstavnega prostora. Tu bodo umeščene interaktivne instalacije in potekal spremljevalni program, ki bo predstavljal 40 kitajskih provinc.

Kitajska je ena od 145, med njimi bo tudi Slovenija, na Expu 2015 sodelujočih držav, ki bo prihodnje leto potekal v Milanu od maja do oktobra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin